Vodný kanál, ktorým chce Poľsko obísť Rusko, narazil na Brusel

Poľsko by malo počkať so stavbou vodného kanála, ktorý prepojí Baltské more s s Kalinigradským (Vislanským) zálivom, kým nezíska súhlas Európskej komisie. Agentúre Reuters to povedal nemenovaný predstaviteľ EÚ oboznámený s prípadom.

02.03.2019 08:46
debata (38)

Varšave sa podľa neho počas piatkových rozhovorov v Bruseli nepodarilo vyvrátiť pochybnosti únijných činiteľov o tomto projekte.

Podľa Reuters stavba kanála môže ešte viac zaťažiť vzťahy medzi poľskou konzervatívnou vládou a EÚ, ktoré sú už teraz poznačené spormi o migráciu a kvalitu právneho štátu v Poľsku.

Kanál predpokladá prekopanie necelej dva kilometre širokej Vislanskej kosy (piesočného výbežku), ktorá má na dĺžku 55 kilometrov a v miestach budúceho kanála je husto zalesnená. Po jeho dokončení už poľské lode nebudú musieť zdĺhavo preplávať cez ruské vody. Podľa poľskej vlády sa jedná o kľúčovú stavbu, ktorá podporí miestnu ekonomiku Varmsko-Mazurského vojvodstva aj bezpečnosť štátu.

Poľská vláda po piatkovom rokovaní uviedla, že komisia „potvrdila nevyhnutnosť vybudovania kanála cez Vislanskú kosu, ale vyžiadala si pokračovanie rozhovorov na prerokovanie technických záležitostí“. Predstaviteľ EÚ však toto tvrdenie vyvracia. „Európska komisia nutnosť tohto projektu nepotvrdila,“ uviedol s tým, že „do očakávaného konečného rozhodnutia komisie … by sa nemali vykonávať žiadne práce“.

Európska komisia, ktorá má právomoc kontrolovať, či sú projekty v členských krajinách v súlade s právom EÚ, vyjadrila pre plánovanú stavbu obavy, ktoré sa týkali okrem iného vplyvu na životné prostredie.

Poľsko doteraz v projekte nezačalo veľké stavebné úpravy, ale už začalo pripravovať stavenisko a rúbať na mieste stromy. Podľa kritikov tento krok porušil únijné zákony na ochranu prírody.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko