Konflikt s Huawei je aj bojom o kontrolu globálnych sietí

Prepojený svet prináša nový typ konfliktov. Povedú až k vojne? Americké ministerstvo spravodlivosti obvinilo čínsku telekomunikačnú firmu Huawei z finančných podvodov, marenia spravodlivosti, prania špinavých peňazí, porušovania medzinárodných sankcií proti Iránu a tiež z krádeží technológií. Spoločnosť dokonca údajne povzbudzovala svojich zamestnancov, aby to robili.

29.01.2019 06:16 , aktualizované: 17:23
CANADA-CHINA/ Foto: ,
Čínsky demonštrant s plagátom Máme radi Huawei protestuje vo Vancouveri proti zatknutiu finančnej riaditeľky firmy Meng Wan-čou.
debata (60)

Podľa denníka New York Times USA tlačia na spojencov, aby s Huawei nespolupracovali na vytváraní rýchlejších 5G telekomunikačných sietí, v čom patrí čínska spoločnosť k lídrom. Francúzska štátna tajomníčka pre európske záležitosti Nathalie Loiseauová uviedla, že Európska únia musí konať spoločne. "Nemôže sa každý štát sám rozprávať s Čínou. Mali by sme konať ako Európa,“ citovala Loiseauovú agentúra Reuters.

Medzitým v kanadskej väzbe čaká finančná riaditeľka Huawei Meng Wan-čou na to, že súd sa bude zaoberať žiadosťou o jej vydanie americkým úradom. Dcéru zakladateľa telekomunikačnej spoločnosti zadržali ešte začiatkom decembra vlani.

Projekcia moci

"Sme svedkami konkurenčnej dynamiky, ktorá za týka základov globálneho prepojenia sietí. Jednotlivé krajiny a regionálne bezpečnostné aliancie si začínajú uvedomovať, že prenos dát a hardvérové a softvérové systémy sú súčasťou medzinárodného politického systému. Znamená to, že prostredníctvom týchto sietí je možná projekcia moci a kontrola a poskytujú kapacitu na ovplyvnenie medzinárodnej politiky,“ reagovala pre Pravdu Nina Kollarsová z Inštitútu pre kybernetické a politické inovácie na Námornej vojenskej akadémii. "Nikto si zatiaľ nie je istý, či tieto systémy povedú ku konfliktnej dynamike, z ktorej môže vzniknúť až vojna. O tom sa veľa diskutuje. Je však jasné, že globálne siete sú mechanizmom pre politické ovplyvňovanie a projekciu moci. Preto uvidíme pokračujúce debaty a rokovania o tom, kto ich bude kontrolovať,“ vyhlásila Kollarsová.

Spoločnosť Huawei podľa televízie BBC vyhlásila, že je sklamaná z predložených obvinení. "Odmietame tvrdenia o porušení zákonov,“ uviedla spoločnosť. Huawei pripomenul, že čo sa týka prípadu krádeže technológie Tappy na robotické testovanie telefónov firmy T-Mobile, tak súd už o ňom rozhodol v civilnej žalobe.

Čínsky vplyv

Čínske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že USA vytvárajú na telekomunikačnú spoločnosť bezdôvodný nátlak. Peking vyzýva na zrušenie zatykača vydaného na Meng Wan-čou. Riaditeľ FBI Christopher Wray však povedal, že spoločnosti ako Huawei predstavujú dvojnásobnú hrozbu. Jedna je ekonomická a druhá sa týka národnej bezpečnosti. Wray firmu obvinil zo zjavného nerešpektovania amerických zákonov a medzinárodných obchodných praktík.

Konflikt o Huawei sa stupňuje v čase, keď Peking a Washington rokujú o budúcnosti obchodných vzťahov, ktoré rozpútali colnú vojnu medzi veľmocami. Ako sa postaviť k spolupráci s čínskou telekomunikačnou spoločnosťou zase riešia viaceré európske krajiny. Niekde zaznievajú obavy z možného využitia technológií Huawei v prospech čínskej vlády. Pred používaním softvéru i hardvéru spoločnosti varoval v decembri český Národný úrad pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť. Firma je však oficiálne v súkromných rukách, preto sa objavujú aj názory, ktoré bagatelizujú problém.

"Predpokladám, že v súvislosti s tým môžeme očakávať aj rozdelenie štátov približne na základe už existujúcich bezpečnostných spojenectiev. Teda že krajiny NATO sa asi každá svojím spôsobom budú brániť ďalšiemu rozšíreniu čínskeho vplyvu. Budú sa tiež snažiť kontrolovať a chrániť dáta aj vlastný hardvér,“ myslí si Kollarsová.

VIDEO: Neistota je namieste, komentuje kauzu Huawei odborník na IT Macko. (TV Pravda, 19. 12. 2018)

Video

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Huawei #Meng Wan-čou