Svetoví boháči v roku 2018 schudobneli, z päťstovky vypadol Babiš

V dôsledku turbulencií na finančných trhoch sa mnoho magnátov tento rok dostalo do červených čísiel. Podľa indexu 500 najväčších miliardárov agentúry Bloomberg najbohatší ľudia na svete stratili tento rok 451 miliárd dolárov.

31.12.2018 14:47
debata (2)

To je zásadný rozdiel oproti roku 2017, keď svoje bohatstvo zväčšili o jednu miliardu dolárov. K tým, kto z indexu agentúry tento rok vypadli, patrí český premiér Andrej Babiš alebo ruský magnát Oleg Deripaska.

K novým menám na zozname svetovej elity patrí so 7,2 miliardami dolárov Tim Sweeney, ktorému sa s hrou Fortnite podarilo oživiť trh videohier, alebo majiteľ energetickej spoločnosti Endeavour Energy Resources Autry Stephens s 11,4 miliardami. Ďalšia je so štyrmi miliardami dolárov najlepšie platená riaditeľka v Británii, spolumajiteľka stávkarskej webovej stránky Bet365 Denise Coatesová. Na index sa po novom zapísalo 31 jednotlivcov.

Celkovo si tento rok najlepšie zarobili miliardári v Singapure, ktorí svoje imanie zvýšili o 2,5 miliardy na 38 miliárd dolárov. Najbohatším mužom planéty je ale so 123 miliardami dolárov zakladateľ internetového obchodu Amazon Jeff Bezos, ktoré mu sa podarilo pridať k majetku 24 miliárd, hoci v závere roka bol pre situáciu na akciovej burze stratový. Od septembra odpísal 45 miliárd dolárov. Druhý najväčší zisk, a to 8,6 miliardy dolárov, si tento rok pripísal Lej Ťün, zakladateľ a šéf výrobcu chytrých telefónov Xiaomi.

Medzi tými, ktorí tento rok stratili najviac, sú na prvom mieste Američania. Najmä decembrový prepad na finančných trhoch ich pripravil celkovo o 76 miliárd dolárov. Najviac majetku odpísal Mark Zuckerberg, ktorého Facebook sa potácal z krízy do krízy. Jeho imanie kleslo o takmer 20 miliárd na 53 miliárd dolárov.

Z indexu Bloombergu tento rok vypadlo 50 osôb vrátane 11 z Číny alebo Hongkongu, deväť z USA a štyria z Ruska. Patrí k nim aj ruský magnát Oleg Deripaska. Čistá hodnota jeho majetku klesla na rekordné minimum kvôli obavám, že jeho hliníkárensky gigant Rusal by mohol pre sankcie USA výrazne obmedziť výrobu. Ďalším je predseda českej vlády Andrej Babiš, ktorého bohatstvo pochádza z chemickej a poľnohospodárskej spoločnosti Agrofert, píše Bloomberg.

Jediný český miliardár, ktorý v rebríčku figuruje, je Petr Kellner. S 11,5 miliardy dolárov mu patrí 102. pozícia.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #bohatstvo #boháči