Taliani majú rozpočet. Vláda sľubuje, že ho pozitívne pocítia

Po štyroch mesiacoch ostrých debát a sporu s Európskou komisiou Taliansko v nedeľu podľa očakávaní definitívne schválilo rozpočet na budúci rok.

31.12.2018 00:00
debata

V Poslaneckej snemovni zákon podporilo 313 zákonodarcov, 70 ich hlasovalo proti, informoval denník La Repubblica. Senát rozpočet schválil pred týždňom. Podľa premiéra Giuseppeho Conteho Taliani pozitívne dopady schváleného rozpočtu pocítia už čoskoro.

Snemovňa o rozpočte hlasovala už v sobotu, keď ho schválila pomerom hlasov 327 ku 228. Nedeľné hlasovanie, ktorého sa na protest nezúčastnili poslanci Demokratickej strany a zoskupenia Slobodní a rovní, talianske médiá označovali za viac-menej formálne. So sobotňajším hlasovaním vláda premiéra Conteho spojila aj hlasovanie o dôvere, a obišla tak prerokúvanie pozmeňovacích návrhov.

Opozícia sa sťažuje, že pre dohodu o zmenách rozpočtu, ktorú vláda s Bruselom uzavrela minulý týždeň, aby odvrátila disciplinárne kroky zo strany Európskej komisie, neostal dostatok času na debatu. Rozpočet musí byť podľa talianskej ústavy schválený do konca kalendárneho roka.

Pôvodný návrh talianskeho rozpočtu na budúci rok z októbra počítal so schodkom 2,4 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), čo predstavovalo trojnásobok v porovnaní s plánmi predchádzajúcej vlády. Kompromis dohodnutý s Európskou komisiou predpokladá deficit 2,04 percenta HDP.

Talianska koaličná vláda, tvorená pravicovou stranou Liga a protestným Hnutím piatich hviezd (M5S), sa dostala k moci v júni, okrem iného vďaka sľubovanému znižovaniu daní a zvyšovaniu sociálnych výdavkov.

„Taliani čoskoro pocítia pozitívne dopady tohto rozpočtového plánu,“ uviedol v nedeľu premiér Conte. Spokojný je so schválenou podobou zákona tiež minister hospodárstva Giovanni Tria. Podľa neho je tento rozpočet presne taký, aký vláda chcela. Nestraník Tria zároveň poprel špekulácie, že ho predsedovia koaličných strán Liga Matteo Salvini a Hnutia piatich hviezd Luigi di Maio kvôli nespokojnosti s navrhnutým rozpočtom takmer prinútili podať demisiu.

„Taliansko prijalo zákon o rozpočte po dlhých diskusiách a ťažkých okamihoch. Jeho dodržiavanie budeme pozorne sledovať,“ napísal v nedeľu na twitteri európsky komisár pre hospodárske a menové záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #rozpočet