Nemci lákajú ľudí na prácu, Poliaci sa boja o 'svojich' Ukrajincov

Nemci výrazne uľahčia zamestnávanie ľudí z krajín mimo Európskej únie. Poľsko sa obáva, že Ukrajinci, ktorí v krajine pracujú, sa zdvihnú a pôjdu do Nemecka.

20.12.2018 07:24
debata (31)

Výrazný nedostatok pracovných síl v Nemecku chce vláda znížiť dvojicou zákonov, s ktorými v stredu vyjadrila súhlas. Uľahčiť príchod do Nemecka majú predovšetkým kvalifikovaným občanom štátov mimo Európskej únie. Poľská tlač sa už obáva odlivu ukrajinských pracovníkov z Poľska do Nemecka a nedostatku pracovných síl.

Počet voľných pracovných miest v spolkovej republike sa teraz podľa norimberského Ústavu pre výskum pracovného trhu (IAB) pohybuje okolo 1,2 milióna, čo je rekordná hodnota. Firmy potrebujú stále dlhší čas na to, aby tieto pozície obsadili. Kým pred piatimi rokmi pripadali na každé voľné miesto štatisticky štyria nezamestnaní, dnes je ich menej ako dvaja.

Nedostatok kvalifikovaných pracovných síl sa podpisuje aj na nemeckom hospodárstve. Aprílová štúdia Inštitútu nemeckého hospodárstva (IW) ukázala, že tento problém pripravuje nemeckú ekonomiku ročne až o 30 miliárd eur, čo je zhruba 0,9 percenta hospodárskeho výkonu. Do budúcna bude navyše nemeckých zamestnancov ubúdať pre demografický vývoj.

Vláda kancelárky Angely Merkelovej (CDU) sa preto dohodla na niekoľkých opatreniach, ktoré majú negatívny trend zmierniť. Patrí medzi ne zrušenie zoznamu povolaní, pri ktorých predtým zamestnávatelia museli kontrolovať, či na danú pozíciu nemôžu vziať niekoho z Nemecka alebo EÚ. To už po novom nebude nutné, bude stačiť, keď dotyčný bude mať dostatočnú kvalifikáciu a jazykové znalosti.

Do Nemecka navyše budú môcť prichádzať aj vyučení ľudia z krajín mimo EÚ, bez toho, aby mali dopredu istú prácu. Doteraz tak mohli urobiť len vysokoškoláci. V spolkovej republike, kde sa budú musieť finančne postarať sami o seba, potom budú mať polrok, ​​aby si zamestnanie našli. Mladí ľudia budú mať zase ľahšiu cestu presťahovať sa do Nemecka, aby sa tu vyučili.

Zástupcovia nemeckej vlády veria, že opatrenia, ktoré má v budúcom roku schváliť parlament, zlepšia situáciu na pracovnom trhu a zároveň pomôžu znížiť nelegálnu migráciu tým, že ľuďom umožnia legálnu migráciu. Zostať dlhodobo v Nemecku by malo byť jednoduchšie aj pre dobre integrované utečencov, ktorí už v krajine aspoň rok a pol pracujú.

Veľké problémy s nedostatkom pracovných síl rieši aj Česká republika, kde bez práce v novembri bolo 215 010 ľudí. Počet voľných pracovných miest bol ale ešte o poznanie vyšší – vzrástol na viac než 323 500. O tom, že by sa do Česka kvalifikovaní pracovníci z krajín mimo EÚ mali dostávať ľahšie, sa hovorí už roky, doterajšie opatrenia sú však podľa mnohých podnikateľov stále nedostatočné.

Poliaci môžu prísť o Ukrajincov

Denník Gazeta Wyborcza upozornil, že poľské agentúry práce sú už zasypané otázkami Ukrajincov o práci v Nemecku. „Pred našimi zrakmi sa napĺňa čierny scenár (…) Polovica Ukrajincov pracujúcich v Poľsku už ‚pokukáva‘ na Západ. Hoci to pre poľskú ekonomiku bude katastrofa, vláda nič nerobí, aby ich udržala,“ napísal denník na svojom webe.

Problém sa podľa neho dotkne predovšetkým stavebníctva, v ktorom pracuje približne 100 000 Ukrajincov. Navyše veľa Ukrajincov v Poľsku žije a pracuje v mestách pri hraniciach s Nemeckom, kde nahradili Poliakov, ktorí už do Nemecka odišli za trikrát vyššími platmi. V Poľsku je momentálne 150 000 voľných pracovných miest a odhaduje sa, že po otvorení nemeckého trhu ich môže byť viac ako pol milióna.

Poľská ekonomika stratí nielen pracovnú sily, ale aj peniaze, ktoré Ukrajinci v Poľsku míňali – vlani to bolo skoro osem miliárd zlotých (približne 1,8 miliardy eur). Podľa odhadu zamestnávateľov sa potenciálne škody môžu vyšplhať až na 1,6 percenta hrubého domáceho produktu, dodal denník.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Poľsko #Nemecko