VIDEO: Prvý vyrovnaný. Poslanci schválili štátny rozpočet

Poslanci schválili prvý rozpočet Slovenskej republiky, v ktorom sú príjmy a výdavky v rovnováhe. Za bolo 79 poslancov, proti 63.

05.12.2018 00:00 , aktualizované: 11:00
debata (46)
Video

Predstavitelia vládnej koalície ocenili vyrovnaný rozpočet ako historický medzník. Premiér Peter Pellegrini sa poďakoval predsedom koaličných strán, pretože aj pre ich ústretovosť bolo možné predložiť rozpočet ako vyrovnaný a ocenil prácu ministra financií Petra Kažimíra a jeho tímu pri príprave rozpočtu.

„Je to dobrá správa pre našu krajinu a som hrdý, že môžem byť predsedom vlády, ktorá predložila vyrovnaný rozpočet, prvýkrát v histórii Slovenska,“ uviedol Pellegrini. Skonštatoval, že je to vážny signál pre ostatné krajiny EÚ, že Slovensko je štátom, ktorý si plní svoje domáce úlohy, má verejné financie pod kontrolou a zároveň robí pre občanov.

Kažimír uviedol, že ide o historický okamih, keď v riadku deficitu svietia tri nuly. Okrem roku 2019 by vyrovnané hospodárenie malo pokračovať aj v roku 2020 a 2021. Ocenil, že lídri koaličných strán pochopili a povýšili hodnotu finančnej zodpovednosti nad politické záujmy, pretože to podľa neho nie je samozrejmosť. Slovensko by tak už tretíkrát malo dosiahnuť prebytok primárneho rozpočtu (rozpočet bez zahrnutia dlhovej služby), po rokoch 2017 a 2018 aj v roku 2019.

Podľa predsedu parlamentu a šéfa SNS Andreja Danka je tento rozpočet zadosťučinením, keďže už pri zostavovaní koalície neboli ľahké rokovania, len budúci koaliční partneri verejnosť ušetrili množstva názorov a stretov. Preto je hrdý na vyrovnaný rozpočet a vyjadril nádej, že možno bude prebytkový.

Šéf Smeru Robert Fico vníma, že existujú dva svety, jeden mediálny a druhý reálny. „V tom mediálnom je, že tu nič nefunguje, že sme pred predčasnými voľbami a všetko je na nič. A potom je tu realita, ktorá ukazuje, že všetko je inak,“ uviedol Fico a dodal, že štátu sa darí. Verí, že aj za rok 2018 bude nižší schodok, než bol plánovaný.

Dnes koalícia odsúhlasila mikulášsky darček pre Slovenskú republiku, uviedol predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Je česť byť pri prvom vyrovnanom rozpočte, uviedol.

Od opozície zožal rozpočet kritiku

V rozprave k návrhu rozpočtu, ktorá sa skončila v utorok, pritom tradične vystupovali predovšetkým opoziční poslanci, ktorý rozpočet zväčša kritizovali. Hoci privítali, že Slovensko prvýkrát v histórii neplánuje v hospodárení verejnej správy rozpočtovú sekeru, kritizovali predovšetkým štruktúru výdavkov, ktorá podľa opozície nezlepšuje kvalitu verejných služieb.

Medzi poslednými sa v rámci rozpravy, v ktorej zazneli počas dvoch rokovacích dní necelé tri desiatky poslaneckých vystúpení, ku kritikom návrhu rozpočtu pridal poslanec Miroslav Beblavý. Rozpočet je totiž podľa neho konštruovaný iba na súčasné „dobré počasie“ a v prípade zhoršenia globálnych hospodárskych podmienok, čo naznačujú viaceré indikátory, nebude naplnený. Rozpočet navyše podľa Beblavého neinvestuje do budúcnosti, zanedbáva školstvo, súdnictvo aj infraštruktúru. Kritizoval aj nízku efektívnosť vládnych výdavkov, a to napriek funkčnému programu Hodnoty za peniaze. Problém však vidí v tom, že analytikov vláda nepočúva. „Hodnota za peniaze zlyháva na nedostatočnej politickej vôli vlády týchto analytikov počúvať,“ dodal.

Minister financií Peter Kažimir na záver rozpravy niekoľkýkrát zopakoval, že za návrhom rozpočtu si stojí a ciele považuje za realistické. „Tento plán je postavený na troch nulách na najbližšie roky. Rok 2019 nulový deficit, rok 2020 nulový deficit a potom zatiaľ plánovaný prebytok 0,2 % HDP. Všetko sú to nevídané veci v slovenských pomeroch, pretože naša krajina nikdy ani len s vyrovnaným rozpočtom nepočítala a nežila,“ povedal v utorok minister. Tieto čísla sú podľa neho dôkazom, že Slovensko sa z pohľadu verejných financií nachádza v dobrom stave.

V rámci rozpravy odznelo aj viacero pozmeňujúcich návrhov, predovšetkým z dielne opozície, ktoré však šance na úspech pri hlasovaní nemali. Úpravy rozpočtu však navrhli aj koaliční poslanci. Okrem zmeny, ktorú ešte v rámci rokovania výboru predložil poslanec za Smer-SD Ladislav Kamenický, aby sa deficit rozpočtu na budúci rok znížil z pôvodných 0,1 % HDP na vyrovnaný rozpočet, v pléne navrhol z rozpočtovej rezervy 50 mil. eur vyčleniť na prefinancovanie platieb do zdravotného systému za poistencov štátu. Radovan Baláž z SNS zase navrhol vyčleniť z kapitoly Všeobecná pokladničná správa 50 mil. eur na dofinancovanie výpadku, ktorý vznikne po úpravách osobitného odvodu obchodných reťazcov v kapitole pôdohospodárstva.

Opoziční poslanci sa cez svoje pozmeňujúce návrhy snažiili okrem iného zvýšiť rozpočet na asistentov učiteľov, zlepšiť financovanie zariadení sociálnych služieb či vyčleniť viac prostriedkov na údržbu a opravu ciest prvej triedy či zvýšiť výdavky na podporu Slovákov žijúcich v zahraničí.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet