Česko rastie výrazne pomalšie ako ostatné ekonomiky V4

Rast českej ekonomiky aj po spresnení hlboko zaostáva za výkonom poľskej, maďarskej aj slovenskej ekonomiky.

30.11.2018 17:21
debata (4)

Uviedol to Lukáš Kovanda, hlavný ekonóm Czech Fund v komentári k spresneným údajom k hrubému domácemu produktu (HDP) Českej republiky (ČR) v 3. štvrťroku 2018, ktoré zverejnil Český štatistický úrad (ČSÚ).

Zdôraznil, že kým ostatné krajiny V4 očakávania trhu prekonali, česká ekonomika ich nenaplnila. Navyše, nie je jej rast ani polovičný v porovnaní s priemerným rastom v Poľsku, Maďarsku a na Slovensku. Poľská ekonomika rástla v 3. štvrťroku 2018 medziročným tempom 5,1 %, Maďarsko „pridalo“ 5 % a Slovensko 4,6 %. Značnú stratu dynamiky českej ekonomiky možno podľa neho pripísať vyššej porovnávacej základni minulého roku len čiastočne, lebo Poľsko vlani v 3. štvrťroku rástlo ešte výraznejšie ako ČR.

Česká ekonomika podľa Kovandu doplatila na silnú previazanosť s nemeckou ekonomikou. Tá v 3. štvrťroku stagnovala pre problémy v automobilovom priemysle, ktorý sa borí s prechodom na nové emisné testy a trpí tiež hrozbou svetovej obchodnej vojny. Americký prezident Donald Trump sa naďalej pohráva s myšlienkou zavedenia ciel na dovoz európskych automobilov.

Pripomenul, že ČSÚ spresnil svoj odhad rastu reálneho HDP za 3. štvrťrok. Kým podľa predbežného odhadu rástla medziročne ekonomika ČR tempom 2,3 %, spresnený odhad rast HDP vyčíslil na 2,4 %. Priaznivé podľa neho je, že ako investície, tak aj spotreba oproti 2. štvrťroku zrýchlili. Rast spotreby zrýchlil z 3,3 % na 3,8 %, kým investície zrýchlili z 2,4 % na 3,3 %. Hrubá pridaná hodnota aj HDP rástli medziročne zhodným tempom ako v 2. štvrťroku, teda tempom spomínaných 2,4 %.

Dôvod, prečo rast nie je napriek zrýchleniu spotreby a investícií vyšší, podľa Kovandu tkvie v slabšom výkone zahraničného obchodu. ČR podľa neho celkovo výrazne zaostala za ďalšími krajinami V4.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Maďarsko #Česko #Slovensko #HDP #V4