Šéfekonóm ECB: Eurozóna stále potrebuje podporu

Hlavný ekonóm Európskej centrálnej banky (ECB) Peter Praet uviedol, že eurozóna stále potrebuje významný stimul zo strany menovej politiky. Vzápätí však svoje utorkové vyjadrenie zmiernil po tom, ako jeho slová na konferencii v Londýne oslabili euro až na úroveň 1,121 USD/EUR.

13.11.2018 12:13
debata (2)

„Nemyslím si, že to je v skutočnosti nové. Stále hovoríme, že pre dosiahnutie smerovania inflácie blízko k úrovni 2 percentá zo strednodobého hľadiska, potrebujeme významný stupeň monetárnej dohody,“ povedal Praet pre pre americkú televíznu spoločnosť CNBC hneď po svojom prejave.

„Keď sme oznámili, že predpokladáme ukončenie programu nákupov aktív v závere tohto roka, uviedli sme, že stále potrebujeme významný stupeň pomoci s cieľom podporiť základný scenár,“ uviedol hlavný ekonóm ECB pre CNBC.

Praet predtým v prejave uviedol, že centrálne banky vo svete už sprísňujú menovú politiku. Poznamenal však, že v eurozóne „je stále potrebná významná podpora zo strany menového stimulu, aby sa ďalej posilňovali inflačné tlaky.“

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #euro #eurozóna