Cenám plynu burzy neprajú, zdražie aj elektrina. Pozrite si video

Slovenský plynárenský priemysel zvyšuje od decembra ceny plynu pre domácnosti o 6 percent. Od januára zrejme zdražie aj elektrina.

03.11.2018 17:00
debata (150)
Video

„Ceny energií na Slovensku ovplyvňuje vývoj cien elektriny a plynu na globálnych energetických trhoch a obe tieto komodity zaznamenali za rok 2018 výrazný nárast cien,“ povedal pre TV Pravda Henrich Krejčí, vedúci útvaru energetického práva a regulácie Slovenského plynárenského priemyslu.

Ceny plynu pre domácnosti na Slovensku sa na začiatku tohto roka nemenili. Regulátor pri cenovom verdikte na rok 2018 vychádzal z určitých burzových cien plynu a tohtoročné priemerné ceny plynu sú vyššie asi o 20 percent. Preto SPP pristúpil k nárastu cien plynu pre domácnosti od 1. decembra v priemere o 6 percent a nečakal so zmenou cien od januára 2019, aj keď januárová zmena cien je na Slovensku viac zaužívanou praxou.

Denník Pravda už informoval, že pri plyne a elektrine sa očakáva asi 10-percentné zdraženie a pri teple hrozí od januára ešte vyšší nárast cien. Dôvodom je, že plyn aj pre teplárne tento rok nečakane prudko zdražel. Rozdiel sa vykompenzuje v cenách pre rok 2019 cez takzvaný korekčný koeficient. Po zdražení plynu regulačný úrad korekčný faktor stanovil v júli tohto roka najprv na 7 percent, ale neskôr ho musel vzhľadom na ďalší nárast svetových cien plynu zvýšiť až na 28 percent. Korekčný faktor vstúpi do cien plynu na výrobu tepla pre rok 2019. Plyn celkovo vstupuje do cien tepla v takzvanej variabilnej zložke, ktorá tvorí 70 percent ceny. Zvyšok, teda fixná zložka ceny, zahŕňa náklady výrobcu tepla, ktoré nesúvisia s množstvom odobraného tepla, ako napríklad revízie, opravy, odpisy z investícií či poplatky za znečistenie ovzdušia.

Nárast cien avizovali viacerí dodávatelia z dôvodu zdraženia energií vo svete. Ceny ropy sa za rok zdvojnásobili v dôsledku hier veľmocí. USA potrebujú drahšiu ropu na to, aby mohli ťažiť ťažšie dostupné ložiská. Spojené štáty uvalili sankcie na Irán, ktorého ropa na trhu chýba. Trh nedávno vystrašila aj Saudská Arábia, ktorá po hrozbe sankcií pre vraždu novinára pohrozila ropným šokom. Hore vyleteli aj svetové ceny elektriny, ktoré okrem ropy doplácajú na drahé emisné povolenky.

© Autorské práva vyhradené

150 debata chyba
Viac na túto tému: #SPP #domácnosti #ceny plynu #ceny elektriny