Rast ekonomiky USA sa spomalil na 3,5 %

Tempo rastu ekonomiky USA sa v 3. kvartáli spomalilo menej, než sa čakalo. Pokles exportu sóje spôsobený clami sčasti vykompenzovali najvyššie spotrebiteľské výdavky za takmer 4 roky a nárast investícií do zásob. Ekonomiku takisto podporili solídne vládne výdavky.

26.10.2018 15:50
debata (3)

Hrubý domáci produkt (HDP) USA za tri mesiace od júla do septembra 2018 medziročne stúpol o 3,5 % po expanzii o 4,2 % v 2. štvrťroku, uviedlo americké ministerstvo obchodu vo svojom prvom odhade. Ekonómovia počítali so spomalením tempa rastu na 3,3 %.

Nárast v 2. kvartáli bol najvyšší od 3. štvrťroka 2014. Aj napriek spomaleniu tempo expanzie zostáva nad dlhodobým rastovým potenciálom, ktorý je podľa ekonómov niekde na úrovni 2 %. Ekonomika USA už rastie deviaty rok, čo je druhé najdlhšie takéto zaznamenané obdobie.

Ekonomiku podporilo zníženie daní a zvýšenie vládnych výdavkov. Fiškálne stimuly sú súčasťou opatrení administratívy prezidenta Donalda Trumpa, ktorých cieľom je dlhodobo zvýšiť ročný rast na 3 %.

Negatívny vplyv na ekonomiku má naopak obchodná vojna s Čínou, rovnako ako obchodné spory s ďalšími obchodnými partnermi. Spomalenie expanzie v 3. kvartáli je predovšetkým dôsledok odvetných čínskych ciel na dovoz z USA.

najviac od 2. štvrťroka 1985. Na porovnanie, v predchádzajúcom kvartáli (od apríla do júna) zahraničný obchod mal pozitívny vplyv na rast, keď jeho príspevok dosiahol 1,22 percentu­álneho bodu.

Zásoby sa výrazne zvýšili, pričom príspevok investícií do zásob k rastu HDP predstavoval 2,07 percentuálneho bodu po –1,1 bodu v 2. štvrťroku. To bol najvyšší príspevok zásob k expanzii od 1. kvartála 2015.

Spotrebiteľské výdavky, na ktoré pripadajú v USA až dve tretiny ekonomickej aktivity, vyskočili v 3. kvartáli o 4 % po zvýšení o 3,8 % v prechádzajúcich troch mesiacoch. To bol ich najprudší nárast od posledného štvrťroka 2014.

Solídna expanzia ekonomiky v 3. štvrťroku zrejme podporí americkú centrálnu banku (Fed), aby pokračovala v sprísňovaní menovej politiky. Fed tento rok zvýšil úrokové sadzby už trikrát a ďalšie zvýšenie sa očakáva v decembri.

3 debata chyba