Konzervatívny poslnec: Parlament podporí brexit v štýle Nórska

Britský parlament podporí dohodu o brexite v štýle Nórska, čo znamená dohodu s colnou úniu. Vyhlásil to v pondelok proeurópsky konzervatívny poslanec Nick Morgan, bývalý minister, ktorý je predsedom parlamentného výboru pre financie.

01.10.2018 14:20
debata (1)

Vládna Konzervatívna strana je však hlboko rozdelená v názore na dohodu o brexite, pričom tvrdé krídlo konzervatívcov colnú úniu odmieta.

Len necelých šesť mesiacov pred odchodom Británie z Európskej únie (EÚ), ktorá prinesie najväčšiu zmenu zahraničnej a obchodnej politiky ostrovnej krajiny za viac ako 40 rokov, sa vládna strana stále nevie zhodnúť na podobe a podmienkach odchodu.

Krehká pozícia líderky konzervatívcov a premiérky Theresy Mayovej bola minulý mesiac vystavená ešte väčšiemu tlaku, keďže EÚ odmietla časti jej tzv. plánu z Chequers. Vyslala však pozitívny signál a povedala, že je pripravená zvážiť obavy EÚ.

Premiérka Mayová zároveň v nedeľu (30.9.) vyzvala aj členov strany na konferencii v Birminghame, aby sa zjednotili a podporili jej plán odchodu z EÚ. Priamo sa pritom obrátila na svojich kritikov v strane, keď povedala, že ich túžba po dohode o voľnom obchode je jadrom jej návrhov na brexit.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit