Clá: Británia má zaplatiť, Slovensko zatiaľ nie

Európska komisia v pondelok dala Británii dva mesiace na doplatenie 2,7 miliardy eur colných poplatkov do úniového rozpočtu. Prípad, ktorý sa odvíja od vyšetrovania európskeho Úradu pre boj proti podvodom (OLAF), sa môže skončiť žalobou na úniovom súde. Dôvodom zaplatenia ciel má byť dovoz podhodnoteného tovaru z Číny. Pre podobný problém OLAF hovorí aj v prípade Slovenska o colnom úniku v sume vyše 300 miliónov eur.

24.09.2018 14:09 , aktualizované: 16:07
debata (9)

Rozdiel medzi Veľkou Britániou a Slovenskom je v tom, že kým Slovensko po zisteniach OLAF-u prijalo nápravu, Británia nie. Tiež v prípade Británie vedie komisia konanie a ohľadom Slovenska nie. Zatiaľ OLAF diskutuje so slovenskou Finančnou správou. Napriek tomu pre colný únik odstúpil z čela Finančnej správy František Imrecze, ktorý svoj krok zdôvodnil tým, že téma sa na Slovensku spolitizovala.

OLAF vlani v marci uviedol, že Británia dlhodobo ignorovala rozsiahle colné podvody s tovarom – hlavne obuvou a textilom – dovážaným predovšetkým z Číny. Tým únii spôsobila značné straty, ktoré by mala nahradiť. Návrh na posun konania do jeho druhej fázy predložil komisár pre rozpočet Günther Oettinger.

Následné inšpekcie, ktoré uskutočnila samotná komisia, podľa pondelkovej tlačovej správy potvrdili mimoriadny rozsah podvodov v britských prístavoch medzi rokmi 2011 a 2017. „Hoci bola od roku 2007 informovaná o riziku podvodov v súvislosti s dovozom textilu a obuvi pôvodom z Číny a hoci bola požiadaná o prijatie zodpovedajúcich opatrení, neurobila Británia účinné kroky, aby podvodom zamedzila,“ uviedla komisia.

Veľká Británia je z Európskej únie na odchode, opustiť ju má 29. marca budúceho roka. Rozhovory o zmluve upravujúce okolnosti o odchode krajiny z bloku sú teraz v záverečnej fáze.

Voči Slovensku zatiaľ koná v prípade ciel len OLAF a nie Európska komisia. Stretnutie s vedením OLAF-u má tento týždeň absolvovať za Finančnú správu ešte Imrecze a následne vo funkcii skončí. Šéf Finančnej správy sa bráni aj tým, že hneď po odporúčaní OLAFU-u zaviedli v októbri 2014 takzvané rizikové profily – teda minimálne sumy, za ktoré má byť tovar z Číny preclený. Imrecze a podobne aj minister financií Peter Kažimír nesúhlasia s tým, že OLAF vypočítal údajný colný únik spätne. Imreczemu dávajú za vinu colný únik za roky 2013 až 2016, väčšina sumy však pripadá na rok 2013. Imrecze tvrdí, že Slovensko je v práve, keďže chýbajú faktúry z Číny, ktoré by dokazovali, že tovar bol podhodnotený. V prípade konania zo strany komisie sa Slovensko bude súdiť.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Veľká Británia #clo