Na prístroje 'internetu vecí' vo veľkom útočia hackeri

Na zariadenia internetu vecí (IoT) útočilo v prvom polroku viac ako 120-tisíc rôznych modifikácií malvéru. Predstavuje to trojnásobok objemu malvéru zameraného na IoT zariadenia, ktorý bol zaznamenaný za celý minulý rok.

19.09.2018 10:32
debata (5)

Informovala o tom spoločnosť Kaspersky Lab. Jej experti varujú, že tento enormný nárast malvérových rodín zameraných na inteligentné zariadenia je len pokračovaním nebezpečného trendu. Keď totiž porovnáme roky 2016 a 2017, tu bol takisto medziročne zaznamenaný až 10-násobný nárast malvérových modifikácií zameraných na inteligentné zariadenia.

Nebezpečenstvom útokov pre spotrebiteľov je podľa Kaspersky Lab najmä to, že hrozby môžu zaútočiť neočakávane a premeniť všeobecne neškodné zariadenia na výkonné stroje využívané na ilegálne aktivity. Môže ísť napríklad o ťažbu kryptomien, DDoS útoky, či nenápadné zapojenie zariadenia do botnet siete.

Štatistiky ukazujú, že najobľúbenejšou metódou distribúcie malvéru miereného na IoT zariadenia je stále násilné prelomenie hesla, čiže opakujúce sa pokusy rôznych kombinácií hesiel. Táto metóda bola použitá až v 93 % odhalených útokov. Vo väčšine zvyšných prípadov bol zabezpečený prístup k IoT zariadeniu prostredníctvom známej zraniteľnosti.

Najčastejšími útočníkmi boli smerovače (routre), a to už v 60 % registrovaných útokov. Kyberzločinci však využili viacero rôznych technológií, ako napríklad DVR zariadenia či tlačiarne, ale zaznamenali aj útok prichádzajúci z 33 práčok.

Pre zníženie rizika útoku experti Kaspersky Lab používateľom odporúčajú najmä Inštalovať aktualizácie firmvéru čo najskôr. Odhalené zraniteľnosti tak prostredníctvom aktualizácie získajú záplatu. Ďalším odporúčaním je vždy meniť predinštalované heslo a používať komplikované heslá, s využitím veľkých aj malých písmen, čísel a symbolov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #hacker #IoT