Digitálne zlato stratilo pozlátku

Kto mal od kryptomien veľké očakávania, sklamal sa. Bitcoin a ostatné digitálne meny sa tento rok prepadli. Mnohé spoločnosti postupne rušia platby bitcoinom. "Ako prostriedok platby sa bitcoin používa stále len málo," hovorí Boris Tomčiak, analytik spoločnosti Finlord. Keďže sa bitcoin neosvedčil ani ako investičné aktívum, jeho budúcnosť zostáva neistá. "Jeho cena sa pohybuje veľmi výrazne a len ťažko sa odhaduje jeho možná hodnota," povedal Tomčiak.

17.09.2018 13:00
bitcoin, dogcoin, šifrovanie, algoritmus,... Foto:
Bitcoin a ostatné digitálne meny sa tento rok prepadli.
debata (8)

Prepad kryptomien je tento rok prudší, než 78-percentný pokles indexu Nasdaq Composite po spľasnutí internetovej bubliny v roku 2000. Investori, ktorí stavili na kryptomeny a údajnú revolučnú technológiu, zažili bolestivý pohľad na realitu, podobne ako ich predchodcovia pred 20 rokmi počas boomu internetových akcií, poukázala agentúra TASR.

K ich prepadu však zásadne prispeli aj zakladatelia kryptomien. Tí sa snažili vybrať naakumulované zisky tak, že na trh poslali väčšie objemy. Trhová kapitalizácia bitcoinu je momentálne 109 miliárd USD. Trhová kapitalizácia všetkých kryptomien je 193 miliárd USD. „Investori by sa mali zameriavať na tradičnejšie aktíva, pri ktorých sa hodnota dá ľahšie identifikovať. Bitcoin je vďaka prudkým pohybom vhodný predovšetkým pre špekulantov,“ dodal Tomčiak.

Investori, ktorí kryptomenám stále veria, poukazujú na to, že aj index Nasdaq Composite sa po 15 rokoch dostal na nové maximá a internet výrazne zmenil celú spoločnosť. Takisto veria, že bitcoin sa tak ako v minulosti znova spamätá z prepadu. Sklamaním však pre nich zostáva slabé prepojenie kryptomien s tradičným finančným systémom.

Popri bitcoine sa výrazne oslabil aj jeho najväčší konkurent – ethereum. Dôvodom sú aj obavy, že prijatie digitálnych aktív bude zrejme trvať dlhšie, ako sa očakávalo. Obavy sa prehĺbili najmä po tom, čo americké regulačné úrady zastavili obchodovanie s dvoma cennými papiermi spojenými s digitálnymi aktívami, či po tom, čo internetový portál Business Insider vydal správu s odvolaním sa na informačné zdroje, že banka Goldman Sachs chce zrušiť plány vytvorenia oddelenia pre obchodovanie s kryptomenami. Všetkému priťažil aj spoluzakladateľ etherea Vitalik Buterin, ktorý povedal, že dni explozívneho rastu odvetvia využívajúceho technológiu blockchainu sa zrejme skončili.

Pozitívnym však ostáva zistenie, že dosah prepadu kryptomien na globálnu ekonomiku je minimálny. Mánia bitcoinu z roku 2017 a nádeje, že sa z neho stane „digitálne zlato“, rýchlo ustúpila obavám z bezpečnostných chýb či zo sprísnenia regulácie a z pomalého prijatia zo strany Wall Streetu. Ich cena však môže vzrásť, ak by sa krátkodobo obmedzila ponuka. Vtedy môže opäť nastať výrazné zdraženie.

„Úplný pád cien kryptomien na nulu je predovšetkým pri tých najznámejších, ako sú bitcoin, ethereum či litecoin, veľmi nepravdepodobný. Skôr je možné očakávať dlhodobú stagnáciu,“ povedal Tomčiak. Ak by však hodnota naozaj padla na nulu, z trhu by sa stratilo zhruba 200 miliárd dolárov. „Do budúcnosti sa však očakáva prežitie kryptomien. Už len preto, že majú pre určitú časť ľudí pridanú hodnotu,“ dodal. Príkladom sú štáty postihnuté krízou, napríklad Venezuela. Tam sa objem platieb bitcoinom výrazne zvýšil.

„Vybrané anonymné kryptomeny sú výborné aj pre skupiny ľudí pohybujúcich sa v sivej ekonomike, prípadne priamo na druhej strane zákona,“ povedal Tomčiak. Zároveň dodal, že používanie kryptomien v bežnom živote je len nerealizovateľný cieľ ich propagátorov.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #bitcoin #Boris Tomčiak #kryptomena