Ford upadá, prezident Trump mu nepomôže

Legendárna americká automobilka Ford prerába a bude zrejme prepúšťať. Nič na tom nemenia ani snahy amerického prezidenta Donalda Trumpa o vyššie clá na autá z EÚ.

04.09.2018 14:00
Trump Foto: ,
Prezident USA Donald Trump.
debata (26)

Nárast ciel na európske autá, ktorý zvažuje Trump, by zasiahol aj európskych výrobcov súčiastok, a tie by tak zdraželi aj Fordu, ktorý ich dováža. Kým Trump sa naďalej vyhráža EÚ, Ford nastupuje na reálnu ekonomickú cestu reštrukturalizácie, v rámci ktorej chce znížiť náklady, vyrábať to, čo je ziskové, prípadne predať niektoré časti koncernu.

Podľa londýnskych novín Times interné rokovania o reštruktura­lizácii v spoločnosti Ford budú trvať ešte niekoľko mesiacov a môžu viesť k tomu, že sa európska divízia stane súčasťou spoločného podniku s inou automobilkou.

Podľa britských novín Ford plánuje ukončenie výroby modelov Mondeo, Galaxy a S-Max a chce sa zamerať na lukratívnejšie športovo-úžitkové vozidlá (SUV). Ford tiež plánuje znížiť počet autosalónov, napísali Times. V júli generálny riaditeľ spoločnosti Ford Jim Hackett vyhlásil, že firma plánuje vynaložiť okolo 11 miliárd USD (9,44 miliardy eur) na reštrukturalizáciu svojho európskeho podnikania. Ford vykázal v 2. kvartáli 2018 v Európe stratu 73 miliónov USD a čelí ďalším výzvam v súvislosti s odchodom Británie z Európskej únie (EÚ). Analytici spoločnosti Morgan Stanley predpovedajú, že Ford by mohol prepustiť až 12 % z viac ako 200¤000 zamestnancov, a toto prepúšťanie sa do veľkej miery sústredí v Európe.

Aj preto sa zrejme Trump snaží pritvrdiť, aj keď vie, že by čelil európskej odvete. Predseda Európskej komisie Juncker v piatok uviedol, že Európska únia zareaguje na akékoľvek americké clá uvalené na automobily vyrobené v Európe. Podľa belgickej televíznej stanice RTBF tak šéf exekutívy EÚ tým zareagoval na štvrtkové (30. 8.) vyhlásenie amerického prezidenta Donalda Trumpa pre agentúru Bloomberg, že zvažuje zaviesť clá na európske autá, čím by ohrozil „obchodné prímerie“ uzavreté medzi úniou a USA koncom júla počas Junckerovej návštevy vo Washingtone.

Donald Trump sa predtým počas prejavu v Západnej Virgínii pochválil tým, že na Junckera vo Washingtone zatlačil hrozbou „zavedenia 25-percentného cla na každé auto, ktoré dorazí do Spojených štátov amerických z Európskej únie“. USA napriek dohode Trumpa s Junckerom tieto clá v súčasnosti stále zvažujú a prepočítavajú ich dosahy. Dohoda Trumpa s Junckerom spočívala v tom, že obe veľmoci sa budú snažiť vynulovať clá, s výnimkou áut. EÚ sa tiež zaviazala nakúpiť viac americkej sóje z geneticky modifikovaných organizmov (GMO). Clá vo výške až 25 percent teraz platia len na športovo-úžitkové (SUV) vozidlá dovážané z EÚ do USA.

Zvýšenie ciel na autá dovážané do EÚ by pocítilo Slovensko, ktoré je v prepočte na počet obyvateľov svetovým lídrom vo výrobe áut, keď na tisíc obyvateľov sa v krajine vyrobí za rok viac ako 190 áut.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #Donald Trump #clá #colná vojna