Nezamestnanosť opäť mierne stúpla

Zatiaľ iba zdanie, alebo už realita? Zlaté časy akoby sa pomaly končili. Nezamestnanosť na Slovensku už druhý mesiac po sebe znovu stúpa. Percentuálne síce len o stotinky, no predsa. A kým nezamestnaných začína pribúdať, nárast počtu voľných pracovných miest je miernejší než ešte v nedávnej minulosti.

20.08.2018 11:41 , aktualizované: 21.08.2018 09:05
SR Hospodárska a sociálne rada rokovanie BAX,... Foto:
Minister práce Ján Richter na včerajšom rokovaní tripartity.
debata (1)

Ako v pondelok vyčíslil generálny riaditeľ Ústredia práce Marián Valentovič, miera evidovanej nezamestnanosti v krajine stúpla ku koncu júla na 5,47 percenta, čo je v porovnaní s júnom o 0,04 percen­tuálneho bodu (p. b.) viac. V júni išla oproti máju nahor o 0,06 p. b., na 5,43 percenta.

Podľa štátneho tajomníka ministerstva práce Branislava Ondruša v júli úrady práce oproti predchádzajúcim mesiacom zaznamenali aj nízky nárast počtu voľných pracovných miest. Stále ich však bolo takmer 82,5-tisíca. „Z úradov máme informácie, že relatívne veľa nezamestnaných ľudí z evidencie – platí to predovšetkým o tých, ktorí sú tam kratšiu dobu a mladších nezamestnaných – má prísľub nástupu zamestnania od septembra,“ doplnil Ondruš.

Štátny tajomník pripomenul, že minulý mesiac sa po prvý raz začal uplatňovať „zoznam nedostatkových profesií“, ktorý zamestnávateľom v okresoch s mierou nezamestnanosti pod piatimi percentami dovoľuje ľahšie zamestnávať občanov z krajín mimo Európskej únie. „V júli sa takto zamestnalo na Slovensku 1 306 cudzích štátnych príslušníkov,“ spresnil. Uistil však, že viac ako polovica všetkých cudzincov, ktorí u nás pracujú, sú občania z krajín Európskej únie.

Analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák porovnáva, že naposledy stúpala nezamestnanosť takto dva mesiace v rade na prelome rokov 2014 a 2015. Vtedy však boli podľa neho príčinou tradičné sezónne faktory – zimné obdobie, ukončenie zákaziek ku koncu roka a pod. Očistená o ne by, zdôrazňuje odborník, nezamestnanosť klesala. „Tentokrát nezamestnanosť neklesala ani po očistení o tradičnú sezónu,“ tvrdí Koršňák.

Hlavný dôvod zastavenia poklesu nezamestnanosti vidí v tom, že trh práce už zrejme narazil na svoje aktuálne možnosti. Ponuka a dopyt po práci sa, najmä z regionálneho pohľadu, úplne nestretávajú. Podľa Koršňáka totiž na Slovensku fungujú dva paralelné trhy práce: jeden, na západe krajiny, zápasí s nedostatkom pracovnej sily, kým druhý, na východe a juhu stredného Slovenska, môže v nasledujúcich mesiacoch čoraz častejšie pociťovať skôr nedostatok ponuky práce.

Ak napríklad Bratislavský, Trnavský či Trenčiansky kraj vykazujú momentálne priemerne len zhruba jedno voľné pracovné miesto na jedného nezamestnaného, ktorý je okamžite schopný nastúpiť do práce (najviac v okrese Galanta – až šesť), v Banskobystrickom kraji je na jedno také miesto na úradoch práce päť, ba v Košickom a Prešovskom kraji šesť až sedem disponibilných nezamestnaných (najviac v okrese Poltár – až 56). Premiestňovanie pracovnej sily z východu na západ však už zrejme tiež narazilo na svoje limity.

„V dôsledku nízkej mobility časti pracovnej sily tak viaceré podniky na západnom Slovensku budú čoraz viac odkázané na dovoz pracovnej sily zo zahraničia alebo, v horšom prípade, budú nútené prehodnotiť svoje plány ďalšej expanzie v tomto regióne,“ predpovedá Koršňák. „Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku sa medziročne zvýšil na viac ako 60-tisíc. Až 81 percent cudzincov pracuje v regiónoch na západe Slovenska – v Bratislave, Trnave, Nitre či Trenčíne,“ spresňuje.

Aký je výhľad na budúce mesiace? Ako hovorí Koršňák, trh je naďalej schopný generovať nové pracovné miesta, no znovu najmä na západe krajiny, kde už je zásoba vhodnej pracovnej sily vyčerpaná. „Ekonomika, s výnimkou automobilového sektora, začína pozvoľna vykazovať známky cyklického vrcholu: Preto možno očakávať, že aj rast dopytu po nových zamestnancoch sa bude spomaľovať, čo by malo ďalej brzdiť aj pokles nezamestnanosti v regiónoch, kde je ponuka pracovnej sily stále dostatočná,“ varuje analytik.

Nezamestnanosť v júli 2018

  • Stav uchádzačov okamžite schopných nastúpiť do práce dosiahol v júli 150 268 osôb, medzimesačne vzrástol o 541 osôb (o 0,36 %), medziročne sa znížil o 32 486 osôb (o 17,78 %).
  • Celková miera nezamestnanosti (vrátane ľudí na PN či v rekvalifikácii) dosiahla 6,60 %, oproti júnu 2018 (6,58 %) vzrástla o 0,02 p. b, oproti júlu 2017 (7,91 %) sa znížila o 1,31 p. b.
  • Stav celkového počtu uchádzačov o prácu dosiahol 181 322 osôb, medzimesačne poklesol o 152 osôb (o 0,07 %), medziročne sa znížil o 34 173 osôb (o 15,86 %).
  • V dvoch krajoch zaznamenali medzimesačný pokles miery evidovanej nezamestnanosti, najvýraznejší (o 0,06 p. b.) bol v Košickom kraji, v piatich krajoch bol nárast, najvýraznejší (o 0,24 %) bol v Bratislavskom kraji, v Banskobystrickom kraji sa nezamestnanosť nezmenila. Najvyššiu mieru mal naďalej Prešovský kraj (9,07 %), nad slovenským priemerom boli aj Banskobystrický (7,50 %) a Košický kraj (8,82 %).
  • Nezamestnanosť klesla v 27 okresoch, v 45 bol nárast, v siedmich sa nezamestnanosť nezmenila. Najvyššia bola v okrese Rimavská Sobota (17,32 %), najnižšiu dosiahol okres Galanta (2,09 %).
  • Ku koncu mesiaca úrady práce evidovali 82 496 voľných pracovných miest, najviac v Bratislavskom (21 067), najmenej v Banskobystrickom kraji (4 864).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #nezamestnanosť #Ján Richter