Nová hádka medzi Maltou a Talianskom. Čo s ďalšou loďou s migrantmi?

K európskym brehom pláva loď s ďalšími 450 migrantmi, ktorá sa zrejme stala novým predmetom sváru medzi Talianskom a Maltou.

13.07.2018 22:19
debata (22)

Podľa talianskych úradov sa plavidlo totiž teraz nachádza v maltskej pátracej a záchrannej námornej zóne.

Taliansky minister dopravy Danilo Toninelli v piatok podľa talianskych médií vyzval Maltu, aby si splnila svoje povinnosti a ujala sa lode. Taliansky minister vnútra Matteo Salvini, ktorý si stanovil boj proti prílivu migrantov za svoju hlavnú politickú prioritu, už obvinil Vallettu, že pre novú várku migrantov zatiaľ nepohla ani prstom a k plavidlu nevyslala svoju pobrežnú stráž.

Podľa agentúry ANSA talianske ministerstvo zahraničných vecí už v skorých ranných hodinách informovalo maltskú stranu, že loď vyslala núdzový signál, ktorý zaznamenalo talianskej koordinačné stredisko pre námornú záchranu. Na palube sú údajne ženy a deti, ktoré potrebujú naliehavú zdravotnú pomoc.

Malta reagovala žiadosťou o spoluprácu s Talianmi, ale sama podľa agentúry zatiaľ okrem vyslania prieskumného lietadla na identifikáciu lodi nič iné nepodnikla.

Minister Toninelli reagoval poznámkou na twitteri, že podľa medzinárodného práva má Malta vyslať svoju pobrežnú hliadku plavidlu naproti a otvoriť mu niektorý zo svojich prístavov. Dodal, že Taliansko môže Malte v záchrannej operácii poskytnúť potrebnú asistenciu, ale nič viac. Salvini upozornil, že Taliansko migrantov neprijme, pretože sú v zóne pôsobnosti Malty.

Taliansko a Malta sa dostali do sporu už v júni, keď sa nakoniec Valletta podujala prijať jednu loď s migrantmi do svojho prístavu. Ďalšie krajiny EÚ sa však ponúkli, že si desiatky migrantov z príslušného plavidla prerozdelia.

Presuny lodí s desiatkami utečencov cez Stredozemné more sú takmer na dennom poriadku a Salvini, ktorý je zároveň predsedom protiimigračnej strany Liga, ktorá vládne v koalícii s populistickým Hnutím piatimi hviezd (M5S), sa ostro stavia proti každému prísunu migrantov. Už dve lode pre jeho odpor presmerovali do Španielska.

M5S úplne protiimigračný postoj Ligy nezdieľa, čo sa prejavilo na spore týkajúcom sa prijatia talianskej lode s viac ako šiestimi desiatkami migrantov na Sicíliu. Salvini napriek názoru M5S bránil ich vylodeniu pre obvinenie, že dvaja migranti organizovali vzburu s cieľom zabrániť ich návratu do Líbye. Na popud prezidenta Sergia Mattarella ich na taliansku pôdu vpustili. V najnovšom prípadu sa ale zdá, že sú Liga a M5S zajedno. Toninelli zastupuje vo vláde M5S.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Malta #migranti