Svet je preplnený cukrom. Výroba rastie, dopyt aj ceny klesajú

Ceny cukru tento rok výrazne klesajú. Svetové zásoby sa blížia k rekordným úrovniam, rast dopytu spomaľuje a produkcia sa prudko zvyšuje, čo urobilo z cukru v tomto roku komoditu s najhorším výkonom na trhu.

10.07.2018 11:02
debata

Podľa analytikov by ceny mali zostať ešte nejakú chvíľu nízke. Vyplýva to zo správy, ktorú zverejnila agentúra Bloomberg.

Spotrebitelia sa stále viac obávajú dopadu cukru na svoje zdravie a firmy, od výrobcu konzervovaného ovocia Del Monte Foods po potravinárskou Mondelēz International, sa snažia získať zákazníkov produktami s menším obsahom cukru. Zatiaľ čo globálna spotreba cukru stále rastie, tempo rastu sa v posledných sezónach spomalilo na 1,4 percenta z 1,7 percenta za posledné desaťročie, uvádza výskumná spoločnosť Green Pool.

Na druhej strane produkcia prudko rastie, najmä v Indii, ktorá je druhým najväčším producentom na svete. Tiež úroda farmárov v Thajsku je vysoká. Celosvetové zásoby by tak mali v tohtoročnej sezóne stúpnuť na rekord a zostať blízko rekordu aj v budúcom roku, odhaduje americké ministerstvo poľnohospodárstva.

Cena termínovaného kontraktu na cukor v New Yorku v tomto roku už klesla o 25 percent, čo je najväčšia strata v rámci komoditného indexu Bloombergu, ktorý sleduje výnosy 22 komodít zo siedmich sektorov. A investori sa pripravujú na ďalší pokles. V minulom týždni investori viac ako strojnásobili svoje stávky na pokles cien.

„Každý sa snaží zbaviť cukru a sladkých produktov. Môžete to vidieť v supermarketoch a obchodoch s potravinami,“ povedal stratég Newbridge Securities Donald Selkin. „Dopyt zostane nižší, než aký sme videli v posledných rokoch. Ceny sú odsúdené na to, aby ešte chvíľu zostali nízke.“

Spoločnosť Green Pool odhaduje, že produkcia cukru za 12 mesiacov do konca septembra prekoná dopyt o rekordných 19,6 milióna ton. Tento nadbytok je zhruba tak veľký, ako ročný dopyt v Číne, ktorá je najväčším dovozcom cukru na svete.

Po obrovskom zbere indický zväz cukrovarov na začiatku júla oznámil, že spracovatelia sa usilujú o zvýšenie vývozných kvót na rekordných šesť miliónov ton. Zväz odhaduje, že produkcia krajiny sa tento rok zvýši o 58 percent na 32 miliónov ton. V Brazílii potom rastúce zásoby etanolu a prepad cien biopalív znamenajú, že viac cukrovej trstiny z úrody môže byť spracované na cukor.

Samozrejme, situácia sa ešte môže zmeniť a úroda nakoniec môže byť zlá, najmä ak sa oproti očakávaniam zhorší počasie. Sucho poškodilo rastliny v stredojužnej Brazílii, ktorá je najväčším producentským regiónom. Klimatický jav El Niño by tiež mohol napáchať škody na úrode v Ázii.

Na trhu, kde sa spomaľuje dopyt, sa však malý šok v ponuke zvyčajne môže vstrebať bez problémov. Horšie je, že obavy z vplyvu na zdravie a dane zo sladkých nápojov, ktoré majú negatívny vplyv na spotrebu, sa zatiaľ objavovali len v rozvinutých ekonomikách, po novom sa však začínajú objavovať aj v rozvíjajúcich sa krajinách, upozornila Green Pool.

debata chyba
Viac na túto tému: #cukor