J&T prevzala vedenie aj v niektorých dcérskych firmách čínskej CEFC

Skupina J&T prevzala vedenie aj v niektorých dcérskych firmách CEFC Europe. Ide napríklad o projekt Florentinum, hotel Mandarin Oriental, budovu bývalej Živnobanky v pražskej ulici Na Příkopě alebo fond Tradičnej čínskej medicíny. Informujú o tom české Hospodářské noviny.

21.05.2018 08:58
debata

J&T vo štvrtok odvolala predstavenstvo CEFC Europe kvôli tomu, že čínska spoločnosť CITIC Group nezaplatila za CEFC Europe dlh 450 miliónov eur.

V krízovom manažmente zasadli Dušan Palcr a Peter Kubík z J&T. Práve Palcr vo štvrtok podpísal notársky zápis, ktorým prevzal riadenie CEFC Europe. Potom zasiahol do ďalších firiem. Palcr, ktorý je na čele dozornej rady futbalovej Sparty Praha, sa vymenoval do predstavenstva spoločnosti Stadion Eden, ktorá prevádzkuje štadión v Edene. Zmeny ale neurobil vo firme Eden Arena, ktorá štadión vlastní, ani v samotnej futbalovej Slavii.

CEFC China Energy dlhuje skupine J&T 450 miliónov eur. Pohľadávku má zaplatiť čínsky štátny konglomerát CITIC Group, ktorý má v CEFC Europe podiel 49 percent. J&T už skôr uviedla, že bude rokovať s firmou CITIC, ktorú považuje za dôveryhodného a transparentného partnera. HN uviedli, že rokovací tím CITIC je v Prahe a rokovania pokračujú.

Spolumajiteľ J&T Patrik Tkáč v piatok na twitteri napísal, že spoločnosť je pripravená okamžite prijali platbu zákonnou cestou a „odovzdať kľúče“. Podľa denníka je problém v tom, aby prípadné splatenie dlhu bolo v súlade so zmluvami a v budúcnosti ho nikto nenapadol. Teda aby napríklad pri krachu materskej CEFC v Číne žiadny z veriteľov nechcel zrušenie platieb kvôli tomu, že bol uprednostnený iný veriteľ.

Doterajší podpredseda CEFC Europe Jaroslav Tvrdík v piatok večer uviedol, že splatenie dlhu zabránili kroky J&T. Prezident Miloš Zeman minulý týždeň podľa Lidových novín Tvrdíka poveril prípravou zasadnutia čínsko-českého centra pre spoluprácu v meste Yiwa, septembrovým investičným fórom v Prahe a Zemanová návštevu Expa v Šanghaji v novembri.

O problémoch CEFC sa začalo písať po tom, keď vyšlo najavo, že jej šéfa Jie Ťien-minga, ktorý je poradcom prezidenta Zemana, vyšetrujú čínske úrady pre podozrenie z ekonomickej kriminality.

debata chyba
Viac na túto tému: #J&T #CEFC