Irán vyzval moslimské krajiny na revíziu ekonomických vzťahov s USA

Iránsky prezident Hasan Rúhání v piatok vyzval moslimské krajiny, aby pre rozhodnutie Washingtonu presunúť svoje veľvyslanectvo v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzalema prehodnotili ekonomické vzťahy so Spojenými štátmi.

19.05.2018 08:26
debata (3)

„Vyzývam krajiny na úplné prerušenie vzťahov s týmto sionistickým režimom (v Izraeli) a tiež na revíziu obchodných a ekonomických vzťahov s Amerikou,“ uviedol Rúhání v prejave na mimoriadnom zasadnutí Organizácie islamskej konferencie (OIC) v Istanbule.

Summit je reakciou na smrť takmer šiesť desiatok demonštrujúcich Palestínčanov, ktorých v pondelok na hranici Pásma Gazy zastrelili izraelskí vojaci. Masaker sa odohral v čase, keď USA slávnostne otvárali svoje veľvyslanectvo v Jeruzaleme.

Turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu na úvod istanbulského summitu vyhlásil, že moslimské štáty musia zabezpečiť, aby ďalšie krajiny nenasledovali Spojené štáty a neotvárala svoje zastupiteľské úrady v Jeruzaleme. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan potom na zasadnutí prirovnal izraelský prístup k Palestínčanom v Pásme Gazy k nacistickému prenasledovanie Židov v Európe.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Palestína #USA #Irán