Šéfkuchári v texte zverejnenom v denníku Libération varovali, že z camembertu sa tak môže stať „obyčajná mäkká hmota bez chuti“.
Dohoda, uzavretá po desiatich rokoch rokovaní, je podľa šéfkuchárov víťazstvom „poľnohospodársko-potravinárskeho priemyslu a fatálne ohrozuje farmárov aj spotrebiteľov“. Do platnosti majú nové pravidlá vstúpiť v roku 2021.
Šéfkuchári tvrdia, že za niekoľko rokov tak bude pravý normandský camembert luxusným výrobkom pre hŕstku vyvolených, zatiaľ čo bežní konzumenti sa budú musieť uspokojiť s „náhradou vyrobenou podľa priemyselných postupov“. V texte šéfkuchári vyzvali aj prezidenta Emmanuela Macrona, aby sa zasadil za záchranu normandského camembertu.
„Chceme camembert zo surového mlieka pre všetkých! Pomôžme výrobcom tak, že budeme v súlade s našimi tradíciami usilovať o kvalitu! Sloboda, rovnosť, camembert!“ uzatvára text.