Francúzski kuchári bránia camembert, nechcú z neho 'mäkkú hmotu bez chuti'

Známi francúzski šéfkuchári vystúpili na obranu normandského camembertu vyrábaného zo surového mlieka. Tradičný plesňový syr, ktorý sa teší ochrane vo Francúzsku aj v krajinách Európskej únie, podľa nich ohrozuje februárová dohoda výrobcov, ktorá umožňuje použitie aj tepelne upraveného mlieka.

16.05.2018 07:45
debata (2)

Šéfkuchári v texte zverejnenom v denníku Libération varovali, že z camembertu sa tak môže stať „obyčajná mäkká hmota bez chuti“.

Dohoda, uzavretá po desiatich rokoch rokovaní, je podľa šéfkuchárov víťazstvom „poľnohospodársko-potravinárskeho priemyslu a fatálne ohrozuje farmárov aj spotrebiteľov“. Do platnosti majú nové pravidlá vstúpiť v roku 2021.

Šéfkuchári tvrdia, že za niekoľko rokov tak bude pravý normandský camembert luxusným výrobkom pre hŕstku vyvolených, zatiaľ čo bežní konzumenti sa budú musieť uspokojiť s „náhradou vyrobenou podľa priemyselných postupov“. V texte šéfkuchári vyzvali aj prezidenta Emmanuela Macrona, aby sa zasadil za záchranu normandského camembertu.

„Chceme camembert zo surového mlieka pre všetkých! Pomôžme výrobcom tak, že budeme v súlade s našimi tradíciami usilovať o kvalitu! Sloboda, rovnosť, camembert!“ uzatvára text.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #syr #camembert