Hoteliéri by radi videli nižšiu DPH a rekreačné šeky čo najskôr

Zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na ubytovacie služby na 10 % či cestovné šeky pre zamestnancov sú podľa Zväzu hotelov a reštaurácií (ZHR) SR systémovými opatreniami, ktoré pomôžu zvýšiť konkurencieschopnosť zariadení a zabezpečiť dlhodobý nárast zahraničných aj domácich turistov na Slovensku.

24.04.2018 11:37
debata (2)

ZHR SR preto podľa generálneho manažéra Mareka Harbuľáka víta návrhy štátnych predstaviteľov na tieto opatrenia. „Dlhodobo presadzujeme zníženie sadzby DPH na ubytovacie a stravovacie služby a zavedenie nástrojov na podporu domáceho cestovného ruchu,“ doplnil Harbuľák.

Pripomenul, že tieto nástroje pomohli v každej z 25 krajín Európskej únie cestovnému ruchu tak, že došlo k rozvoju služieb, rastu investícií, zvýšeniu počtu pracovných miest a celkovému rozmachu regiónov.

„Zavedenie navrhovaných opatrení je potrebné vo veľmi krátkom čase, pretože v slovenskom cestovnom ruchu sa už začínajú prejavovať známky stagnácie,“ upozornil Harbuľák. ZHR SR preto podľa jeho slov apeluje na predstaviteľov súčasnej vlády, aby podporili zníženie sadzby DPH a zavedenie cestovných šekov do praxe. „Pôjde tak o prvú systémovú podporu cestovného ruchu na Slovensku po viac ako 20 rokoch,“ doplnil generálny manažér zväzu.

Vládna strana SNS avizovala minulý týždeň, že chce diskutovať so svojimi koaličnými partnermi o zníženej 10-% DPH na ubytovacie služby a o cestovných šekoch pre zamestnancov. Rezort dopravy reagoval, že pripravuje zavedenie rekreačných poukážok s hodnotou do výšky 500 eur.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #DPH #turizmus