EÚ bude mať obchodnú dohodu s Mexikom, Merkelová a Peňa Nieto to privítali

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a mexický prezident Enrique Peňa Nieto v nedeľu privítali novú obchodnú dohodu medzi Európskou úniou a Mexikom, ktorú vyjednávači dohodli v sobotu.

23.04.2018 00:00
debata

Dohoda umožňujúca voľnejší pohyb tovaru medzi oboma stranami prichádza v čase, keď sa Spojené štáty pod vedením Donalda Trumpa snažia stavať obchodné bariéry, na čo partneri USA reagujú hľadaním nových otvorených trhov.

Podľa Merkelovej zostáva pre podpis dokumentu doladiť niektoré technické detaily. „Technické záležitosti by mali byť vyriešené rýchlo, ale je to skutočne dobrá správa pre Európu, pre Nemecko aj pre Mexiko,“ komentovala podľa agentúry Reuters Merkelová dohodu počas otvorenia hannoverského veľtrhu, kde bol prítomný aj mexický prezident.

Dohoda umožní obom stranám prakticky bezcolnú výmenu tovaru či služieb. Nová zmluva nahradí dohodu starú viac ako dve desaťročia, ktorá sa vzťahovala predovšetkým na priemyselné výrobky. Teraz budú z colného režimu vyňaté aj napríklad poľnohospodárske produkty.

EÚ dohodou nadväzuje na podobné obchodné dohody s Kanadou, Japonskom či Singapurom. Nasledovať by ju mali zmluvy s Argentínou, Brazíliou, Paraguajom či Uruguajom, teda krajinami juhoamerického združenia Mercosur, s ktorými budú zástupcovia EÚ rokovať tento týždeň.

Pre Mexiko je dohoda krokom na obmedzenie závislosti od obchodnej výmene s USA, s ktorými teraz južný sused debatuje o novej podobe severoamerickej obchodnej dohody NAFTA. V nej chce Trump výrazne výhodnejšie podmienky pre Washington ako doteraz.

„Máme úplnu dôveru a optimizmus, že uzavrieme vyjednávanie o obnove a modernizácii NAFTA, ako som povedal, aby sme zaistili výhody pre všetky jej strany,“ povedal Peňa Nieto v nedeľu v Hannoveri.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Mexiko