Štrajky v Air France sa nekončia, v apríli ich môže byť šesť

Kým sa odbory a spoločnosť Air France nedohodnú na zvýšení miezd, tak počas apríla plánujú odborári ešte šesť štrajkových dní.

08.04.2018 07:21
debata

Približne 30 percent spojov prevádzkovaných francúzskou leteckou spoločnosťou Air France v sobotu zrušili pre štrajk za vyššie platy. Štrajk zamestnancov zasiahol medzinárodné aj domáce lety, konkrétne potom zhruba štvrtinu spojov na parížskych letiskách Charlesa de Gaullea a Orly.

Spoločnosť Air France vyzývala pasažierov, aby si overili, ako na tom sú ich lety, a ponúkala bezplatnú výmenu leteniek.

Tabuľa odletov na parížskom letisku Charlesa de... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
štrajk, Air France Tabuľa odletov na parížskom letisku Charlesa de Gaulla ukazuje, že štrajk v Air France zasiahol značnú časť spojov, podľa údajov spoločnosti až tretinu.

Ďalší protest zamestnancov aeroliniek naznačuje, že boj za vyššie mzdy naberá na intenzite. Od polovice februára pritom ide o piaty podobný štrajk a počet zrušených letov s každým ďalším štrajkom rastie.

Odbory Air France tento týždeň ohlásili ďalšie štrajky na tento mesiac, a to na dni, keď sa chystajú štrajkovať tiež železničiari. Francúzskeho dopravcu tak možno do konca apríla čaká ešte ďalších šesť štrajkových dní.

Rozhovory o obojstranne prijateľnom riešení opäť stroskotali vo štvrtok večer a obe strany sa navzájom obvinili z ich nabúrania. V tejto chvíli sú ohlásené ďalšie štrajky na 10., 11., 17., 18., 23. a 24 apríla.

Odbory požadujú šesťpercentné navýšenie miezd po niekoľkých rokoch ich zmrazenia. Spoločnosť ale ponúka len jednopercentný rast. Vyšší rast platov by vraj ohrozil jej hospodárske výsledky. Každý deň štrajku pritom Air France stojí milióny eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #štrajk #Air France