Šéf Facebooku sa kajal v britských a amerických médiách

Šéf spoločnosti Facebook Mark Zuckerberg sa v nedeľu v britských a amerických novinách obyvateľom Spojeného kráľovstva a USA ospravedlnil, že narušil ich dôveru tým, že sa poradenskej spoločnosti Cambridge Analytica podarilo neoprávnene získať dáta 50 miliónov užívateľov Facebooku. Informovala o tom agentúra Reuters.

25.03.2018 19:21
debata (7)

„Máme zodpovednosť za ochranu vašich informácií. Ak to nedokážeme, tak si ich nezaslúžime,“ objavilo sa v reklame v britskej a americkej tlači spolu so Zuckerbergovým podpisom.

Najväčšia sociálna sieť na svete čelí zvýšenej pozornosti vlád európskych krajín a USA. Súvisí to s obvinením, že spoločnosť Cambridge Analytica analýzou rozsiahlych dátových súborov používateľov Facebooku a úzko zacielenou reklamou pomáhala v predvolebnej kampani súčasnému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi a údajne tiež zástancom brexitu.

Zuckerbergove ospravedlnenie, ktoré bola vytlačené čiernym písmom na bielom pozadí s malým logom Facebooku, sa objavilo v troch amerických a šiestich britských novinách, vrátane denníka The Observer, ktorého články o kauze podľa Reuters úzko súviseli s prudkým pádom akcií Facebooku.

Spoločnosť Cambridge Analytica sa podľa Zuckerberga k dátam dostala prostredníctvom aplikácie vyvinuté univerzitným výskumným pracovníkom. „Narušilo to vašu dôveru a je mi ľúto, že sme vtedy neurobili viac,“ uviedol v britskej tlači Zuckerberg, čím v zásade zopakoval svoje predchádzajúce stanovisko.

Cambridge Analytica tvrdí, že sa domnievala, že sa k dátam dostala v súlade so zákonmi o ochrane osobných údajov. Informácie vraj vzápätí zmazala na žiadosť spoločnosti Facebook a trvá na tom, že ich nepoužila na ovplyvňovanie amerických prezidentských volieb v roku 2016. V piatok večer vyšetrovatelia niekoľko hodín prehľadávali londýnske kancelárie Cambridge Analytica.

Zuckerberg, ktorého spoločnosť v dôsledku škandálu prišla o takmer 50 miliárd dolárov trhovej hodnoty, uviedol, že v budúcnosti používateľom poskytne viac informácií o tom, kto má k ich údajom prístup a rozšíri ochranu súkromných údajov.

„Ďakujem vám, že v túto komunitu veríte. Sľubujem, že pre vás budem lepší,“ napísal Zuckerberg. Spoločnosť Mozilla a nemecká banka Commerzbank svoje reklamy na Facebooku stiahli na neurčito a na internete sa rozmohol hashtag „#zmažtesiface­book“.

V piatok výrobca elektromobilov Tesla a raketová spoločnosť SpaceX zrušili svoje facebookové stránky sledované miliónmi ľudí. Rozhodnutie avizoval riaditeľ týchto spoločností Elon Musk.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #USA #facebook #Mark Zuckerberg