Hroziaca obchodná vojna a Fed ženú hore ceny zlata

Cena zlata vzrástla od stredajšieho zasadnutia americkej centrálnej banky Fed o 13 percent na zhruba 1350 dolárov za trójsku uncu a je na svojom mesačnom maxime.

24.03.2018 09:13
debata

Uviedol to analytik spoločnosti Golden Gate Pavel Ryba s poukazom na dáta agentúry Bloomberg. Pritom deň pred rozhodnutím Fedu o zvýšení sadzieb bola cena zlata na tohtoročnom minime. K rastu ceny zlata podľa svetových agentúr významne prispievajú aj stúpajúce obavy z možného vypuknutia globálnej obchodnej vojny vyvolanej plánom amerického prezidenta Donalda Trumpa uvaliť clo na dovoz tovaru z Číny.

Cena zlata môže podľa Rybu tento rok atakovať hranicu 1400 dolárov a striebra 19 až 20 dolárov za uncu. Pred ďalším zasadnutím Fedu v júni by mohla ísť cena zlata opäť nadol. Od prvého zvýšenia sadzieb v decembri 2015 narástla zhruba o 25 percent.

V decembri 2015 stála unca zlata 1046 dolárov, v decembri 2016 to bolo 1123 dolárov a vlani v decembri 1238 dolárov za uncu. Vytvoril sa tak dlhodobý vzostupný trend. Po každom zvýšení sadzieb od decembra 2015 zlato v priemere posilnilo o sedem až osem percent. Najrýchlejší rast sa teraz očakáva od striebra, ktoré je podľa Rybu dlhodobo veľmi podhodnotené. Práve obdobie pred zasadnutím Fedu býva najlepšou príležitosť nakúpiť zlato, striebro i platinu za dlhodobo výhodné ceny, dodal.

Drahé kovy sú v časoch hroziacej neistoty všeobecne považované za bezpečnú investíciu. Potvrdil to aj súčasný vývoj, keď finančné trhy reagovali na štvrtkový Trumpov podpis dekrétu, ktorý by mohol viesť k uvaleniu ciel na dovoz čínskeho tovaru v hodnote 60 miliárd dolárov. Peking už pohrozil odvetnými protiopatreniami. Mnohí investori preto reagujú nákupmi japonského jenu alebo práve zlata.

debata chyba
Viac na túto tému: #zlato #Fed #obchodná vojna