Francúzsko zažaluje Google a Apple

Google dostáva úder v ďalšej krajine Európskej únie. Francúzsko bude žalovať americké technologické firmy Google a Apple za "nekalé obchodné praktiky" voči francúzskym začínajúcim firmám a vývojárom. Oznámil to francúzsky minister financií Bruno Le Maire.

15.03.2018 13:00
Google, Foto:
Apple a Google podľa francúzskych vyšetrovateľov softvérovým vývojárom jednostranne diktujú ceny a ďalšie zmluvné podmienky.
debata

Podľa agentúry AFP uviedol, že prípadnú sankciu, ktorú by parížsky obchodný súd mohol uložiť, odhaduje na „niekoľko miliónov eur“. Apple a Google údajne softvérovým vývojárom jednostranne diktujú ceny a ďalšie zmluvné podmienky. „Verím v ekonomiku postavenú na spravodlivosti,“ povedal minister a dodal, že situácia je „neprijateľná“. „Apple a Google môžu byť mocné firmy, ako chcú, ale nemali by mať možnosť správať sa k našim startupom a vývojárom tak, ako sa v súčasnosti správajú,“ dodal Le Maire.

Obchodné vzťahy medzi Spojenými štátmi a Európou v poslednom čase poznamenalo rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa zaviesť clá na dovoz hliníka a ocele, pripomenula agentúra AFP. Brusel práve skúma, aké opatrenia by mohol zvýšiť výber daní od zámorských gigantov, ktoré pôsobia na európskom trhu.

Francúzska vláda sa s firmou Google už súdi pre údajné nedoplatky na daniach. Nadnárodná spoločnosť, ktorá v krajine prevádzkuje jednu zo svojich divízií, väčšinu ziskov daní mimo Francúzska.

Začiatkom tohto roka slovenský rezort financií oznámil, že chce zatlačiť na zisky online gigantov, ako je Facebook či Google. Tie celosvetovo na inzercii zarábajú miliardy. „Podľa mojich informácií 80 miliónov eur je časť reklamného trhu na Slovensku, ktorý končí na účtoch napríklad Googlu a Facebooku,“ povedal slovenský minister financií Peter Kažimír. Tieto peniaze odchádzajú podľa neho z krajiny bez toho, aby z nich mal niekto čo len cent. Ide o platenie daní na Slovensku, ale aj o straty pre slovenské firmy v reklamnom priemysle či vydavateľstvá.

Zdaniť online giganty však nebude jednoduché. Ide totiž o firmy, ktoré pôsobia vo viacerých krajinách a ich dane podliehajú aj medzinárodným zmluvám o dvojitom zdanení. Očakáva sa preto koordinácia opatrení na európskej úrovni. V súčasnosti firmy ako Facebook či Google platia na Slovensku minimálne dane. Tržby spoločnosti Google sa v roku 2016 pohybovali okolo 1,3 milióna, na daniach zaplatil u nás len niečo vyše 46-tisíc eur. Facebook priznáva dane cez svoju írsku centrálu.

Proti praktikám technologických gigantov sa vo februári postavil aj berlínsky súd. Ten rozhodol, že Facebook nedostatočne chráni osobné údaje užívateľov. Sociálna sieť napríklad od užívateľov nezískala informovaný súhlas so sledovaním ich polohy alebo zobrazovaním odkazov na užívateľské profily vo výsledkoch internetových vyhľadávačov, ako je Google. Stáva sa, že keď v Google hľadáte nejaký tovar či službu, na Facebooku potom k tomu vidíte reklamu na konkrétne produkty, aj keď o ňu nestojíte.

V januári zase Brusel odhalil nekalé konanie pri čipoch v mobilných zariadeniach od amerického Applu. Európska komisia oznámila, že udelila spoločnosti Qualcomm pokutu vo výške 997 miliónov eur pre zneužitie dominantného postavenia na trhu s čipovými súpravami LTE. Komisia tvrdí, že Qualcomm zaplatil miliardy dolárov svojmu kľúčovému zákazníkovi Apple, aby nenakupoval od iných výrobcov. Tieto platby boli vykonané pod podmienkou, že Apple bude používať výhradne čipové súpravy Qualcomm vo všetkých svojich produktoch iPhone a iPad.

Vlani v lete Európska komisia dala pre Google rekordnú pokutu 2,42 miliardy eur za to, že Google vo vyhľadávači uprednostňoval vlastnú službu porovnania cien rôznych produktov. Zákazník sa tak podľa Bruselu nemusel dostať k najvýhodnejšej ponuke a firmy zase k zákazníkom. Google vďaka tomu podľa komisie mohol profitovať, a to na úkor všetkých.

Ešte v roku 2016 Európska komisia americkému Applu nariadila, aby v Írsku doplatil dane vo výške 13 miliárd eur. Cez Írsko si na základe osobitnej schémy firma deklarovala a sťahovala príjmy z predaja produktov realizovaných v ostatných krajinách EÚ, a tak nikde neplatila daň zo zisku. Írsko sa zdaneniu Appla zdráhalo, ale koncom minulého roka predsa oznámilo, že bude žiadať doplatenie daní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Apple #Francúzsko #Bruno Le Maire