Populárne plastové topánky Crocs nezískajú dizajnovú ochranu v EÚ

Výrobca obuvi Crocs si nemôže nechať zaregistrovať ochranu pre tvar a vzhľad svojej plastovej obuvi v Európskej únii.

15.03.2018 06:00
debata

Súd EÚ v Luxembursku v stredu potvrdil rozhodnutie európskeho úradu pre duševné vlastníctvo z roku 2016 o zrušení patentu, pretože Crocs dizajn svojej obuvi zverejnil dlho pred jeho registráciou.

Firma Crocs podľa svojho vyjadrenia predala po celom svete 300 miliónov párov svojich farebných plastových topánok. Táto obuv má veľa fanúšikov pre pohodlie a zdanlivé nezničiteľnosť. Je však tiež centrom posmeškov pre svoj tvar.

Model detských prezuviek do školy s motívom... Foto: archív značky
detská móda, inšpirácia, trend, jeseň 2017 Model detských prezuviek do školy s motívom Star Wars, predáva Crocs.

„Všeobecný súd potvrdzuje zrušenie registrácie na dizajn topánok Crocs, pretože bol k dispozícii verejnosti pred jeho registráciou,“ uviedol vo vyhlásení súd, ktorý je druhou najvyššou súdnou inštanciou v EÚ.

Crosc pôvodne získal ochranu pre dizajn svojej obuvi v EÚ v roku 2005. Konkurenčný francúzsky výrobca topánok GIFI Diffusion sa však proti tomu v roku 2013 odvolal. Úradu Európskej únie pre duševné vlastníctvo (EUIPO) súhlasil s argumentáciou francúzskej firmy. Uviedol, že dizajn obuvi bol známy už v roku 2003, keď ho firma zverejnila na svojich internetových stránkach, a nie je preto novinkou. Podľa predpisov EÚ dizajn, ktorý bol zverejnený 12 mesiacov pred podaním žiadosti o ochranu, nemôže získať registráciu.

Crocs sa obhajoval tým, že firmy z EÚ o tom nemohli vedieť. Firma má teraz dva mesiace na to, aby sa rozhodla, či sa proti rozhodnutiu odvolá na najvyšší súd, k Súdnemu dvoru EÚ, napísala agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Crocs