Nemecko považuje americké clá za urážku blízkych partnerov

Nemecko považuje nové americké clá na dovoz hliníka a ocele za urážku blízkych partnerov a na krok Spojených štátov chce odpovedať v úzkej spolupráci s Európskou úniou.

09.03.2018 13:36
debata (5)

Vyhlásila to v piatok nemecká ministerka hospodárstva Brigitte Zypriesová, napísala agentúra Reuters. Clá kritizovali aj nemecké hospodárske združenia na čele s priemyselnou a obchodnou komorou (DIHK).

„(Americký prezident Donald Trump) nariadil represívne clá, ktoré nezodpovedajú pravidlám WTO (Svetovej obchodnej organizácie). Tento krok zvýši ceny pre spotrebiteľov a sťaží prácu našich podnikov, tých malých i veľkých,“ povedala Zypriesová.

Nemecká ministerka hospodárstva sa ohradila aj proti Trumpovým argumentom, že koná so zámerom ochrániť národnú bezpečnosť USA. Uviedla, že sa teraz obáva, aby sa k podobným krokom neodhodlali aj ďalšie krajiny, ktoré budú zdôvodňovať ochranu svojich firiem národnou bezpečnosťou.

Nemecko, ktoré je najväčšou európskou ekonomikou, chce na krok USA reagovať v úzkej spolupráci s Európskou úniou. Podobný zámer ohlásila aj Británia, ktorá EÚ opúšťa. Podľa Zypriesovej bude odpoveď Európy urobená s chladnou hlavou, ale dôrazným spôsobom.

Priemyselná a obchodná komora (DIHK), Ústredný zväz nemeckých živnostníkov (ZDH), Spolkový zväz zamestnávateľov (BDA) a zväz nemeckého priemyslu (BDI) spoločne varovali pred špirálou protekcionizmu, ktorá by sa po Trumpovom kroku mohla roztočiť.

„Nemecký priemysel má veľké obavy z rozhodnutia americkej vlády uvaliť ďalekosiahle represívne clá,“ uviedli združenie v spoločnom vyhlásení. Štvorica v tejto súvislosti apelovala na nemeckú vládu a Európsku úniu, aby zachovali vernosť voľnému obchodu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #USA #clo #obchodná vojna