Ponuka USA: Obchodnú dohodu NAFTA môžu nahradiť bilaterálne zmluvy

Spojené štáty by v prípade potreby mohli Severoamerickou dohodu o voľnom obchode (NAFTA) nahradiť bilaterálnymi obchodnými dohodami. Uviedol to v pondelok americký obchodný splnomocnenec Robert Lighthizer na záver siedmeho kola rozhovorov medzi USA, Mexikom a Kanadou o úprave dohody NAFTA.

06.03.2018 06:31
debata

Poukázal pritom na pomalý postup rokovaní. Mexický minister hospodárstva Ildefonso Guajardo upozornil, že o termíne ôsmeho kola rozhovorov ešte nebolo rozhodnuté.

Zmena dohody NAFTA bola jedným z kľúčových volebných sľubov terajšieho amerického prezidenta Donalda Trumpa. O doterajšej zmluve často hovoril ako o „katastrofe“ pre americké priemyselné podniky a vidí v nej dôvod, prečo sa pracovné miesta presunuli do Mexika.

Trump v pondelok zvýšil tlak na Mexiko a Kanadu, keď vyhlásil, že v prípade uzavretia „novej a férovej“ dohody NAFTA sa tieto dve krajiny môžu vyhnúť plánovaným americkým clám na dovoz ocele a hliníka.

Guajardo však vylúčil, že by v snahe o odvrátenie týchto ciel súhlasil s ústupkami v rokovaniach o dohode NAFTA. Kanadská ministerka zahraničia Chrystia Freelandová uviedla, že jej krajina by takáto clá považovala za neprijateľné.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #nafta #USA #clo #Kanada