Kartel OPEC bude rokovať s americkými ťažiarmi bridlicovej ropy

Predstavitelia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa v pondelok zídu so zástupcami amerických firiem, ktoré ťažia ropu z bridlíc.

27.02.2018 22:28
debata (12)

Rokovať by mali o nadmernej ponuke ropy na trhu a o možnostiach, ako situáciu riešiť. S odkazom na informované zdroje to v utorok uviedla agentúra Reuters. Pracovná večera sa má uskutočniť popri energetickom fóre CERAWeek v Houstone.

Stretnutia sa zúčastní generálny tajomník OPEC Mohammed Barkindo a ďalší predstavitelia kartelu. Pozvánku dostali šéfovia mnohých amerických ťažobných podnikov všetkých veľkostí. Stretnú sa v deň začatia energetického fóra CERAWeek, ktoré sa uskutoční od 5. do 9. marca. V utorok sa zástupcovia OPEC majú stretnúť s predstaviteľmi amerických hedgeových fondov, ktoré do ťažby z bridlíc investujú.

Bezprecedentné rokovania o ťažbe ropy z bridlíc sa medzi americkými ťažiarmi suroviny a zástupcami OPEC konalo aj vlani, tiež v rámci energetickej konferencie CERAWeek.

V záujme zvýšenia cien ropy na svetovom trhu OPEC na čele so Saudskou Arábiou a nečlenským Ruskom obmedzuje ťažbu ropy už od januára minulého roka. Vďaka tomu sa ceny ropy tento rok prvýkrát od roku 2014 vyšplhali nad 70 dolárov za barel.

Americkí ťažiari sa dohody kartelu OPEC a ďalších veľkých producentov o obmedzovaní ťažby nezúčastňujú. Ich ťažba sa pritom ďalej zvyšuje, takže tieto firmy výrazne podkopávajú úsilie signatárov dohody. Podľa utorňajšej správy Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) by Spojené štáty mohli vytlačiť Rusko z pozície najväčšieho producenta ropy na svete už tento rok, najneskôr v budúcom roku.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #USA #OPEC #bridlicová ropa