Investorom sa vracia viera v Ameriku, akcie výrazne spevnili

Americké akcie v pondelok výrazne spevnili, všetky tri hlavné indexy stúpli o viac ako jedno percento. Investorov upokojil pokles výnosov štátnych dlhopisov, takže sa mohli zamerať na ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb. Na devízových trhoch dolár spevnil voči väčšine mien s výnimkou eura.

27.02.2018 07:14
debata

Dow Jonesov index, ktorý zahŕňa akcie tridsiatich popredných amerických podnikov, si pripísal 1,58 percenta a uzavrel na 25 709,26 bodu. Širší index S&P 500 pridal 1,18 percenta na 2779,60 bodu, index technologického trhu Nasdaq Composite potom vzrástol o 1,15 percenta na 7421,46 bodu.

Americká centrálna banka (Fed) minulý týždeň uviedla, že hospodársky rast by mal zostať stabilný. Na obzore nevidí nič, čo by plánované zvyšovanie úrokov ohrozilo.

K rastu trhu prispeli akcie technologického sektora, ktoré od začiatku roka pridali viac ako osem percent. Výrazne spevnili akcie Qualcommu, ktorý rozbehol cenová rokovania s Broadcomom, a nahor zamierili tiež akcie spoločnosti Berkshire Hathaway. Jej šéf Warren Buffett v rozsiahlom rozhovore na CNBC okrem iného povedal, že podnik je naklonený skôr odkupovať akcie než vyplácať dividendy. Berkshire nazhromaždila asi 116 miliárd dolárov a teraz zvažuje, ako ich efektívne využiť.

Dolár v pondelok na devízových trhoch mierne spevňoval k väčšine mien s výnimkou eura. Obchodníci čakajú na sériu dát o vývoji americkej ekonomiky, ktoré budú uverejnené v tomto týždni, a na vystúpenie popredných činiteľov Fedu, vrátane nového šéfa Jeroma Powella. Slabá aktivita na trhu môže podľa analytikov súvisieť tiež s nadchádzajúcimi politickými udalosťami v Európe, ako sú parlamentné voľby v Taliansku alebo rokovania o koaličnej zmluve v Nemecku.

Index, ktorý vyjadruje hodnotu dolára ku košu šiestich hlavných svetových mien, okolo 21:30 stagnoval okolo 89,87 bodu. Euro k doláru pridávalo 0,2 percenta na 1,2314 USD.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA