Výroba áut v Británii vlani po ôsmich rokoch klesla

Produkcia automobilov v Spojenom kráľovstve v roku 2017 klesla, a to po ôsmich rokoch vytrvalého rastu. Uviedlo to v stredu britské združenie výrobcov a predajcov automobilov (SMMT).

31.01.2018 14:37
debata

Podľa údajov SMMT v roku 2017 sa výroba automobilov na britských ostrovoch znížila o 3 % v porovnaní s rokom 2016. Z výrobných liniek v krajine zišlo vlani približne 1,67 milióna vozidiel. To je však stále druhá najvyššia produkcia automobiliek za 17 rokov.

Vlaňajší pokles výroby bol spôsobený najmä znížením produkcie určenej pre domáci trh o 9,8 %. Aj výroba áut na export v roku 2017 klesla, ale menej, o 1,1 %.

Údaje SMMT ďalej ukázali, že produkcii vozidiel naďalej dominoval zahraničný dopyt, podieľal sa totiž až 79,9 % na odbyte automobilov vyrobených v Británii, to je najvyšší podiel za päť rokov.

Európska únia (EÚ) zostala najväčším obchodným partnerom Spojeného kráľovstva, smerovalo tam viac ako 50 % vývozu.

SMMT ďalej uviedol, že v decembri 2017 sa výroba automobilov v Británii znížila medziročne o dvojciferné číslo, o 11,7 %.

Združenie v súvislosti s týmito výsledkami znova upozornilo, že automobilky naliehavo potrebujú mať jasno v otázke prechodného obdobia po brexite a podmienok na trhu. Najnovšie výpočty ukazujú, že viac ako 10 % vývozu áut by mohlo byť ohrozených po 31. marci 2019, keď sa Británia chystá odísť z EÚ, ak nebudú zabezpečené všetky súčasné obchodné dohody.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #automobilky