Rast poľskej ekonomiky sa vlani výrazne zrýchlil

Hrubý domáci produkt Poľska sa vlani zvýšil o 4,6 percenta. Hospodársky rast tak výrazne zrýchlil z 2,9 percenta v predchádzajúcom roku. Vyplýva to z predbežnej správy, ktorú v utorok zverejnil poľský štatistický úrad.

30.01.2018 11:08
debata

Vlaňajší rast poľskej ekonomiky mierne prekonal očakávania analytikov. Tí podľa prieskumu agentúry Reuters v priemere predpovedali, že jeho tempo dosiahne 4,5 percenta.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki minulý týždeň odhadol minuloročný rast poľskej ekonomiky takisto na zhruba 4,5 percenta. Dodal, že tento rok očakáva „veľmi dobrý rok“ pre poľskú ekonomiku.

Utorkové údaje štatistického úradu ukázali, že rast spotreby domácností sa vlani zrýchlil na 4,8 percenta z 3,9 percenta v roku 2016. Investície sa vlani zvýšili o 5,4 percenta, zatiaľ čo predvlani sa prepadli o 7,9 percenta.

Za predvlaňajším poklesom investícií bol okrem iného slabší príliv peňazí z fondov Európskej únie. Kritici súčasnej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) tvrdili, že k poklesu investícií prispela aj nepredvídateľnosť domácej politiky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #HDP