Euro sa prvýkrát za tri roky dostalo nad hranicu 1,25 USD

Euro sa vo štvrtok prvýkrát za tri roky dostalo voči americkému doláru nad hranicu 1,25 USD.

25.01.2018 19:07
debata (5)

Podľa analytikov sa totiž šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi na tlačovej konferencii nevyjadril k negatívnym dôsledkom posilňujúci jednotnej európskej meny tak dôrazne, ako sa očakávalo.

Euro sa počas dňa vyšplhalo až na 1,2536 USD, teda na najvyššiu úroveň od decembra 2014. Neskôr však o časť ziskov prišlo a okolo 17:30 SEČ sa predávalo za 1,2495 USD. Oproti stredajšiemu závere si tak pripisovalo zhruba 0,7 percenta.

Draghi varoval, že posilňovanie eura predstavuje zdroj neistoty a že ECB by mohla byť nútená prehodnotiť svoju stratégiu v prípade, že by komentáre amerických činiteľov ohľadom slabého dolára viedli k zmene menových podmienok. Zároveň ale zdôraznil, že ECB sa v rámci svojej menovej politiky nezameriava na menové kurzy, ale na infláciu.

„Celkovo boli (Draghiho) komentáre ohľadom menového kurzu mierne,“ uviedol analytik Eric Viloria zo spoločnosti Wells Fargo Securities. „Chýbali akékoľvek dôraznejšie výroky s ohľadom na súčasnú silu eura,“ dodal. „Slovná intervencia vyzerá inak,“ upozornil analytik Thomas Altmann z firmy QC Partners.

K posilňovaniu jednotnej európskej meny tento týždeň prispel americký minister financií Steven Mnuchin vyhlásením, že slabší dolár je priaznivý pre zahraničný obchod Spojených štátov.

5 debata chyba