Francúzsky Lactalis pre salmonelózu sťahuje detské mlieko z 83 krajín

Francúzska mliekarenská spoločnosť Lactalis pre škandál so salmonelózou sťahuje celkovo vyše 12 miliónov balení detského mlieka v 83 krajinách.

14.01.2018 19:56
debata (5)

Francúzskemu nedeľníku Journal du Dimanche to povedal šéf podniku Emmanuel Besnier. Firma začala sťahovanie detského mlieka minulý mesiac. Informáciu o rizikových výrobkoch dostali tiež úrady krajín, kam boli tieto výrobky vyvezené.

Spoločnosť Lactalis sťahuje detské mlieko z 83... Foto: Reuters, Stephane Mahe
Lactalis Spoločnosť Lactalis sťahuje detské mlieko z 83 krajín pre podozrenie z nákazy salmonelózou.

V piatok francúzsky minister financií Bruno Le Maire oznámil, že sťahovanie sa rozširuje na všetky detské mlieko z továrne Craon, ktorá je v centre škandálu. Pôvodne sa pritom sťahovanie týkalo iba produktov vyrobených v tejto továrni od 15. februára.

Besnier pre Journal du Dimanche takisto povedal, že firma vyplatí odškodné rodinám, ktoré tento škandál postihol. „Odškodníme každú rodinu, ktorá utrpela ujmu,“ vyhlásil. Nespresnil však, aké vysoké by toto odškodné mohlo byť.

Francúzska vláda sľub poskytnúť odškodné privítala. Dodala však, že bude pokračovať vyšetrovanie, ktorého úlohou je zistiť, kto je za škandál zodpovedný. Zatiaľ bolo v súvislosti s týmto škandálom hlásených 35 prípadov ochorenia salmonelózou vo Francúzsku a jeden prípad v Španielsku, napísala server BBC.

5 debata chyba