Slovenský priemysel v novembri zrýchlil produkciu

Dynamika slovenského priemyslu v novembri zrýchľovala. Rast priemyselnej produkcie na medziročnej báze dosiahol v jedenástom mesiaci vlaňajška 6,2 %, čo oproti októbru znamenalo zrýchlenie o 0,8 percentuálneho bodu.

11.01.2018 09:46
debata

Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov priemyselná produkcia na Slovensku v novembri oproti októbru stúpla o 0,9 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Medziročný rast priemyselnej produkcie v novembri ovplyvnil rast v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 8,9 % a v priemyselnej výrobe o 6,2 % a pokles v ťažbe a dobývaní o 7,1 %. V samotnej priemyselnej výrobe najvýznamnejšie zvýšenie zaznamenali výroba dopravných prostriedkov o 12,2 %, výroba potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 19,1 % a ostatná výroba, oprava a inštalácia strojov a zariadení o 10,9 %. Naopak klesla hlavne produkcia vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 16,7 %, či vo výrobe základných farmaceutických výrobkov a farmaceutických prípravkov o 8,4 %.

V priemere za jedenásť mesiacov od januára do konca novembra minulého roka tak priemyselná produkcia na Slovensku medziročne stúpla o 4,6 %. Z toho v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 7,4 % a v priemyselnej výrobe o 4,4 %. Produkcia klesla v ťažbe a dobývaní o 2,4 %.

V rámci priemyselnej výroby najvýznamnejší rast štatistici zaznamenali vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 13,2 %, výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 7 %, výrobe dopravných prostriedkov o 1,8 % a vo výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 6,7 %. Produkcia klesla vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 7,9 %, ťažbe a dobývaní o 2,4 % a vo výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 1 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #priemysel