Južná Kórea chystá reguláciu bitcoinu

Juhokórejská vláda sa snaží obmedziť špekulácie s kryptomenou bitcoin, ktorej hodnota tento rok vzrástla o viac ako 1300 percent. Popri zákazu otvárania anonymných účtov do vládnych opatrení spadá aj právomoc úradov zatvoriť burzu, na ktorej sa s bitcoinom obchoduje, napísal server CNN.

28.12.2017 15:38
debata

Krajina, ktorá je globálnym centrom pre obchodovanie s bitcoinom, už skôr oznámila, že plánuje zdaňovať kapitálové výnosy z týchto obchodov. „Vláda opakovane varovala, že virtuálne meny nie sú legálnymi menami, a že ich ceny môžu silno kolísať a spôsobiť veľké straty,“ uvádza sa vo vyhlásení vlády.

Kurz bitcoinu v reakcii na oznámenie vlády klesol na ázijských trhoch o viac ako desať percent pod 14 000 USD. Podľa analytika investičnej spoločnosti eToro Matiho Greenspana je na hodnotenie vplyvu týchto opatrení skoro, avšak je pravdepodobné, že zatváranie búrz bitcoin nezničí, ani nenaruší jeho atraktivitu. Môže sa ale premietnuť do spomalenia toku finančných prostriedkov.

V Južnej Kórei sa denne uskutoční až 20 percent všetkých transakcií s bitcoinom. Krajina sa snaží regulovať fenomén, ktorý je do značnej miery mimo dosahu vlády aj centrálnej banky. Prístupy iných štátov k virtuálnym menám sa líšia: zatiaľ čo Čína zaujala voči bitcoinovým burzám tvrdý postoj, Japonsko tento rok uznalo bitcoin ako legálnu menu.

debata chyba
Viac na túto tému: #bitcoin #kryptomena