Nálada v slovenskej ekonomike sa v decembri opäť zhoršila

Nálada v ekonomike na Slovensku sa zhoršila aj v decembri. Hodnota trojmesačného kĺzavého priemeru indikátora ekonomického sentimentu sa v poslednom mesiaci roka medzimesačne znížila o 2,2 bodu na 103,3 bodu.

28.12.2017 09:43
debata (1)

V novembri to bol pokles o 0,6 bodu na 105,5 bodu. Dôvodom decembrového vývoja bol hlavne pokles dôvery v službách, obchode a medzi spotrebiteľmi. Aktuálne indikátor zaostáva za hodnotou dlhodobého priemeru o 0,7 bodu a prevyšuje výsledok rovnakého obdobia minulého roka o 0,5 bodu. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Indikátor dôvery v priemysle v decembri vzrástol o 3,7 percentu­álneho bodu na hodnotu 5,7 bodu. Vývoj indikátora priaznivo ovplyvnil podľa úradu pokles zásob hotových výrobkov a rast objednávok. V decembri indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu vzrástol o 1,5 bodu na mínus 1,5 bodu vplyvom priaznivejších hodnotení celkovej úrovne objednávok a očakávanej zamestnanosti. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 24,5 bodu.

Indikátor dôvery v obchode klesol v decembri v porovnaní s novembrom o 1,3 percentu­álneho bodu na hodnotu 21 bodov vplyvom negatívneho hodnotenia očakávaných podnikateľských aktivít. Indikátor dôvery v službách počas decembra pokračoval v poklese, jeho hodnota mínus 0,7 bodu sa v porovnaní s novembrom znížila o 6,7 bodu. Priaznivý vývoj hodnotení očakávaného dopytu bol prevážený nepriaznivým vývojom názorov na súčasný dopyt a podnikateľskú situáciu.

Spotrebiteľská atmosféra sa oproti minulému mesiacu zhoršila. V decembri sezónne očistený indikátor spotrebiteľskej dôvery klesol o 1,4 bodu na úroveň mínus 5,4 bodu v dôsledku mierneho nárastu nedôvery pri všetkých zložkách, ako odhadovaný vývoj finančnej situácie a perspektívy úspor v domácnosti, očakávaný vývoj ekonomickej situácie a čiastočne i nezamestnanosti v krajine. Respondenti boli o 0,4 bodu pesimistickejší ako v rovnakom období minulého roka a aktuálny výsledok prevyšoval dlhodobý priemer.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomická nálada