Ruský tvorca antivírusov Kaspersky žaluje vládu USA

Ruský výrobca antivírusového softvéru Kaspersky Lab podal žalobu na vládu prezidenta Donalda Trumpa na americkom federálnom súde.

19.12.2017 08:19
debata (10)

Tvrdí, že vláda ho zákazom jeho softvéru vo vládnych úradoch zbavila riadnych procesných práv. Žaloba je ďalší snahou firmy Kaspersky Lab zvrátiť tvrdenie, že firma podlieha vplyvu Kremľa, píše agentúra Reuters.

Ministerstvo vnútornej bezpečnosti vydalo v septembri nariadenie všetkým civilnom vládnym organizáciám USA, aby odstránili do 90 dní zo svojich počítačových sietí Kaspersky Lab.

Nariadenie prišlo v čase rastúcich obáv medzi úradníkmi USA, že softvér by mohol umožniť ruskú špionáž a ohroziť národnú bezpečnosť. Zákaz bol minulý týždeň uzákonený, keď prezident Donald Trump podpísal zákon zakazujúci použitie Kaspersky Lab v civilných a vojenských vládnych organizáciách.

Kapsersky Lab opakovane poprel, že by mal napojenie na akúkoľvek vládu, a tvrdí, že nemôže pomáhať vláde s kybernetickou špionážou.

„Ministerstvo vnútornej bezpečnosti poškodilo povesť a komerčné operácie Kaspersky Lab bez akýchkoľvek dôkazov pochybenia spoločnosti,“ uviedol zakladateľ Eugene Kasperskij v otvorenom liste.

V snahe odvrátiť podozrenie firma v októbri uviedla, že predloží zdrojový kód svojho softvéru a budúce aktualizácie na kontrolu nezávislým stranám. Americké úrady však uviedli, že tento krok síce vítajú, ale nie je dostatočný.

Na americkom ministerstve nebol k zastihnutiu nikto, kto by sa k správe vyjadril, napísala agentúra Reuters.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kaspersky Lab