Neapolskú pizzu zaradili do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva

Organizácia Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) zaradila prípravu tradičnej neapolskej pizze na svoj zoznam svetového nehmotného kultúrneho dedičstva.

07.12.2017 16:07
debata

Vo štvrtok to oznámil výbor UNESCO, ktorý zasadal v Južnej Kórei. Vyhovel tak Taliansku, ktoré argumentovalo, že príprava a pečenie pizze je súčasťou jej kultúrnej a kulinárskej tradície.

„Víťazstvo!“ napísal na twitteri taliansky minister poľnohospodárstva Maurizio Martina. Kampaň pre zaradenie pizze na zoznam viedol neapolský zväz pekárov od roku 2014. Na konci novembra podpísali petíciu na podporu žiadosti dva milióny ľudí.

Taliani v podkladoch uvádzajú, že umenie prípravy pizze po neapolsky sa vyvinulo už v 16. storočí. Cesto sa pečie v tehlovej rúre vykurovanej drevom a má tenkú kôrku. Najznámejšia je Margherita (paradajky, mozzarella, olej a bazalka).

Zoznam svetového nehmotného kultúrneho dedičstva vytváraný má v súčasnosti 365 položiek. Neapolská pizza v ňom bude robiť spoločnosť napríklad horehronskému viachlasnému spevu, ktorý bol do svetového dedičstva zaradený na rovnakom zasadnutí ako pizza.

debata chyba
Viac na túto tému: #Neapol #UNESCO #pizza