Bude to Kažimír? Dnes sa rozhodne o novom ministrovi financií eurozóny

Hlasovanie bude tajné a opakovať sa bude dovtedy, kým jeden z kandidátov nezíska potrebnú nadpolovičnú väčšinu.

04.12.2017 07:06
debata (11)

Ministrov financií krajín platiacich eurom dnes čaká rozhodovanie o novom šéfovi svojich schôdzok.

Funkčné obdobie súčasného predsedu tejto takzvanej euroskupiny Jeroena Dijsselbloema z Holandska končí 12. januára. O jeho kreslo majú záujem štyria kandidáti, jedným z nich je šéf slovenskej štátnej pokladnice Peter Kažimír.

Tri kolá na rozhodnutie

Nie je ale hlavným favoritom, tými sú portugalský minister financií Mário Centeno a tiež Luxemburčan Pierre Gramegna. Štvrtou kandidátkou je lotyšská ministerka Dana Reiznieceová-Ozolaová.

Hlasovanie je tajné a opakovať sa bude dovtedy, kým jeden z kandidátov nezíska potrebnú nadpolovičnú väčšinu, teda desať hlasov. Dobre informovaný predstaviteľ eurozóny koncom minulého týždňa odhadoval, že dnes popoludní budú k rozhodnutiu potrebné dve až tri hlasovacie kolá.

Začiatok dlhej diskusie

V podvečer začína tiež ďalšie rokovania eurozóny v takzvanom „rozšírenom formáte“, teda aj za účasti ministrov ďalších úniových štátov, vrátane SR s výnimkou odchádzajúcej Veľkej Británie. Je to ďalší z prípravných stretnutí na podobne koncipovaný decembrový summit eurozóny.

Stretnutie vrcholných predstaviteľov krajín platiacich eurom, avšak s tým, že je otvorené aj ďalším štátom EÚ, zvolal na okraj riadneho decembrového summitu EÚ predseda Európskej rady Donald Tusk. Šéfovia štátov a vlád majú debatovať o budúcnosti európskej integrácie, pre ktorú je práve prehlbovanie európskej hospodárskej a menovej únie kľúčové. Summit diskusiu len začne, prvé výsledky by mali byť až v polovici budúceho roka.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kažimír #Euroskupina #ministri financií eurozóny