Českí štatistici spresnili rast ekonomiky na 5 %

Český sezónne upravený hrubý domáci produkt (HDP) v treťom kvartáli podľa spresneného odhadu medzikvartálne vzrástol o 0,5 percenta. Medziročne ekonomika krajiny počas júla až septembra reálne posilnila o 5 percent, čo bol najvýraznejší rast od tretieho štvrťroka 2015.

01.12.2017 13:12
debata (2)

Informoval o tom v piatok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad. Investície k medziročného rastu HDP prispeli 1,6 percentuálneho bodu (pb), spotreba domácností (1,5 pb) a zahraničný obchod (1,5 pb).

Výdavky na konečnú spotrebu v českej ekonomike v treťom kvartáli sa medziročne zväčšili o 3,4 percenta, pričom na tom mali zásluhu hlavne domácnosti, ktorých reálna spotreba medziročne posilnila o 4,4 percenta a medzikvartálne o 0,9 percenta. Výdavky vládnych inštitúcií na konečnú spotrebu sa oproti predchádzajúcemu štvrťroku nezmenili a medziročne stúpli o 1,1 percenta.

Tvorba fixného kapitálu v českej ekonomike sa počas júla až septembra medzikvartálne nezmenila a medziročne posilnila o 7,5 percenta. Vývoz krajiny medziročne reálne vzrástol o 7,2 percenta, pričom jeho motorom tradične bol export dopravných prostriedkov, ale aj elektronických a optických prístrojov a strojov a elektrických zariadení. Import posilnil o 7,1 percenta, pričom sa na ňom významne podieľali subdodávky pre automobilový priemysel a výrobu elektronických a optických prístrojov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #HDP