Nálada v ekonomike na Slovensku sa v novembri zhoršila

Hodnota trojmesačného kĺzavého priemeru indikátora ekonomického sentimentu na Slovensku sa v novembri oproti októbru znížila o 0,6 bodu na úroveň 105,5 bodu, a to najmä v dôsledku zníženia dôvery v priemysle, stavebníctve a službách.

28.11.2017 11:36
debata

Aktuálne indikátor podľa údajov Štatistického úradu SR prevyšuje hodnotu dlhodobého priemeru o 1,5 bodu a výsledok rovnakého obdobia minulého roka o 2,5 bodu.

Indikátor dôvery v priemysle v novembri poklesol o 6,3 percentu­álneho bodu na hodnotu dva body. Vývoj indikátora nepriaznivo ovplyvnil hlavne pokles objednávok. V novembri indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu klesol o 3,5 bodu na mínus tri body vplyvom nepriaznivejších hodnotení celkovej úrovne objednávok a očakávanej zamestnanosti. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 23 bodov.

Indikátor dôvery v obchode vzrástol v novembri v porovnaní s októbrom o 2,7 percentu­álneho bodu na hodnotu 22,7 bodu vplyvom pozitívneho hodnotenia súčasných a očakávaných podnikateľských aktivít. Indikátor dôvery v službách v novembri opäť klesol. Jeho hodnota šesť bodov sa v porovnaní s októbrom znížila o 5,3 percentu­álneho bodu. Vývoj indikátora bol ovplyvnený negatívnymi hodnoteniami všetkých troch jeho komponentov.

Spotrebiteľská atmosféra sa oproti minulému mesiacu príliš nezmenila. V novembri sezónne očistený indikátor spotrebiteľskej dôvery vzrástol o 0,1 bodu na úroveň mínus štyri body. Priaznivý vývoj v názoroch na perspektívy úspor v domácnosti bol eliminovaný pesimistickejšou mienkou o očakávanom vývoji ekonomickej situácie a nezamestnanosti v krajine. Respondenti boli o 2,6 bodu optimistickejší ako v rovnakom období minulého roka a aktuálny výsledok prevyšoval i dlhodobý priemer.

debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomická nálada