Akcie Volkswagenu sa vrátili na úroveň pred emisnou aférou

Cena akcií nemeckého automobilového koncernu Volkswagen sa vrátila na úroveň z obdobia pred emisným škandálom, ktorý vypukol v septembri 2015.

02.11.2017 07:54
debata (1)

Akcie Volkswagenu v stredu posilnili o 4,8 percenta a obchodovanie zakončili na 163,35 eura. Poslednú obchodnú seansu pred vypuknutím škandálu pritom uzavreli na 162,40 eura, informovala agentúra DPA.

Akciám koncernu tak trvalo viac ako 25 mesiacov, než sa im podarilo straty spôsobené škandálom zmazať. V posledných dňoch akcie odrážajú priaznivé hospodárske výsledky Volkswagenu.

Koncern minulý týždeň oznámil, že jeho prevádzkový zisk bez zahrnutia mimoriadnych položiek vzrástol o 15 percent na 4,31 miliardy eur. Zisk tak prekonal očakávania analytikov, ktorí ho v ankete agentúry Reuters odhadovali v priemere na 3,97 miliardy eur.

Americká agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) predvlani v septembri Volkswagen obvinila, že do vozidiel s naftovým motorom inštaloval softvér umožňujúci pri testovaní emisií skrývať vysoko nadlimitné hodnoty oxidov dusíka. Volkswagen následne priznal, že softvér po celom svete inštaloval asi do 11 miliónov naftových áut.

Cena akcií Volkswagenu po vypuknutí škandálu prudko klesla. Koncern pre výdavky na riešenie aféry zaúčtoval mimoriadne náklady v objeme 25,1 miliardy eur. Dopyt po jeho automobiloch však rastie a jeho mesačný odbyt v septembri prvýkrát v histórii prekročil hranicu jeden milión vozidiel.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie