Ekonomická nálada je najvyššia od februára 2011

Nálada v ekonomike na Slovensku sa v októbri zlepšila. Hodnota trojmesačného kĺzavého priemeru indikátora ekonomického sentimentu sa totiž v desiatom mesiaci oproti septembru zvýšila o 1,3 bodu na 106,1 bodu.

30.10.2017 11:41
debata (2)

Dosiahla tak najvyššiu úroveň od februára 2011, najmä v dôsledku zvýšenia dôvery v priemysle, stavebníctve a obchode. Aktuálne tak hodnota indikátora ekonomického sentimentu prevyšuje hodnotu dlhodobého priemeru o 2,1 bodu a výsledok rovnakého obdobia minulého roka o 3,2 bodu. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Indikátor dôvery v priemysle sa v októbri oproti septembru zvýšil o 4,6 bodu na hodnotu 8,3 bodu. Pozitívny vplyv mali všetky tri ukazovatele vstupujúce do jeho výpočtu, teda rast očakávanej produkcie na nasledujúce tri mesiace, pokles zásob aj rast objednávok. V októbri indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu vzrástol o 4,5 bodu na 0,5 bodu vplyvom priaznivejších hodnotení očakávanej zamestnanosti. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 26,5 bodu.

Indikátor dôvery v obchode vzrástol v októbri v porovnaní so septembrom o jeden bod na hodnotu 20 bodov vplyvom pozitívneho hodnotenia súčasných a očakávaných podnikateľských aktivít. Indikátor dôvery v službách v októbri po minulomesačnom výraznejšom raste klesol. Jeho hodnota 11 bodov sa v porovnaní so septembrom znížila o 12 bodov, čím sa podľa štatistikov opäť posunula k nižším predseptembrovým hodnotám. Vývoj indikátora bol ovplyvnený negatívnymi hodnoteniami podnikateľskej situácie a dopytu za posledné tri mesiace, pričom očakávaný dopyt respondenti hodnotili pozitívne.

Spotrebiteľská atmosféra sa oproti minulému mesiacu zhoršila. V októbri sezónne očistený indikátor spotrebiteľskej dôvery klesol o 1,6 bodu na záporných 4,1 bodu, čo je však ešte stále hodnota blízka desaťročnému maximu. Na zníženie indexu nepriaznivo pôsobil pokles optimizmu pri všetkých zložkách, ktorými sú očakávaná hospodárska situácia a predpokladaný vývoj nezamestnanosti v krajine, odhadovaný vývoj finančnej situácie a perspektívy sporenia v domácnosti. Respondenti boli o 0,6 bodu optimistickejší ako v rovnakom období minulého roka a aktuálny výsledok prevyšoval i dlhodobý priemer.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomická nálada