Do SES Tlmače môže vstúpiť česká EP Industries

Protimonopolný úrad SR (PMÚ) schválil vstup českej spoločnosti EP Industries (EPI) do slovenskej firmy Slovenské energetické strojárne Tlmače (SES Tlmače).

27.10.2017 13:26
debata

„Vo vzťahu k súťažnému posúdeniu koncentrácie zistil úrad predovšetkým to, že medzi aktivitami účastníkov koncentrácie a ich ekonomickými skupinami nedochádza k horizontálnemu prekrytiu. Po vyhodnotení predložených podkladov a informácií dospel úrad k záveru, že posudzovaná koncentrácia značne nenaruší účinnú súťaž na relevantnom trhu,“ informovala hovorkyňa PMÚ Adriana Oľšavská.

Čo sa týka nehorizontálnych účinkov koncentrácie, úrad posudzoval dva okruhy. V prvom prípade ide o vertikálny vzťah, nakoľko spoločnosť SES pôsobí v oblasti komplexných dodávok elektrárenských, priemyselných a teplárenských parných kotlov a spoločnosti zo skupiny oznamovateľa pôsobia v oblasti výroby a veľkoobchodných dodávok elektriny a v oblasti teplárenstva. „Úrad dospel k záveru, že uzavretie prístupu k odberateľom a k vstupom v dôsledku predmetnej koncentrácie nie je pravdepodobné,“ dodala Oľšavská.

Spoločnosť EPI a ním kontrolované firmy patria do ekonomickej skupiny kontrolovanej českým podnikateľom Danielom Křetinským, ktorá na území Slovenska pôsobí najmä v oblasti energetického strojárenstva, výstavby elektrickej železničnej infraštruktúry, v oblasti výroby a predaja autobusov a trolejbusov a v oblasti energetiky.

Strojárenský podnik SES Tlmače bol pred vstupom firmy EPI kontrolovaný spoločnosťou Segfiels Investments Limited so sídlom na Cypre. Tlmačské strojárne podnikajú v oblasti projektovania, výroby a dodávok parných kotlov pre elektrárne, teplárne a spaľovne na spaľovanie uhlia, oleja, zemného plynu, biomasy a kombinácie týchto palív, ako aj v oblasti s tým súvisiacich služieb poradenstva, skúšobníctva a metrológie a kontroly kvality.

debata chyba
Viac na túto tému: #EP Industries #SES Tlmače