Harmonizovaná inflácia sa zrýchlila na 1,8 %

Rast cien na Slovensku sa v septembri mierne zrýchlil aj podľa harmonizovanej európskej metodiky.

17.10.2017 10:45
debata

Inflácia meraná harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien (HICP) totiž v deviatom mesiaci dosiahla 1,8 %, kým v auguste predstavovala 1,6 %. Priemerná ročná miera inflácie tak v septembri dosiahla 0,9 %. Medzimesačne sa v septembri ceny zvýšili o 0,2 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

V medziročnom porovnaní podľa harmonizovaného indexu pritom v septembri najrýchlejšie rástli ceny potravín, a to o 5,3 %. Oproti vlaňajšku sa zvýšili tiež ceny dopravy o 3,2 %, zdravotníctva o 2,9 %, ceny v hoteloch, kaviarňach a reštauráciách o 2,6 %, rozličných tovarov a služieb o 2,4 % a alkoholických nápojov a tabaku o 1,9 %. Miernejšie rástli tiež ceny rekreácie a kultúry o 1,8 %, vzdelávania o 1,2 % a odevov a obuvi a pôšt a telekomunikácií zhodne o 0,4 %. Klesli iba ceny bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív o 1,9 % a nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu o 0,5 %.

Medzimesačne sa v septembri oproti augustu najviac zvýšili ceny vzdelávania o 0,8 %, potravín a nealkoholických nápojov o 0,5 %, dopravy o 0,4 %. Rástli však aj ceny hotelov, kaviarní a reštaurácií o 0,3 %, alkoholických nápojov a tabaku, odevov a obuvi a bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív zhodne o 0,1 %. Bez zmeny zostali ceny pôšt a telekomunikácií, zdravotníctva a rekreácie a kultúry. Ceny nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu a rozličných tovarov a služieb medzimesačne klesli zhodne o 0,1 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia