Fitch: Nemecké voľby nezmenia hospodársku politiku

Výsledok nemeckých parlamentných volieb prehĺbil rozdiely na politickej scéne, čo znamená, že rokovania o vytvorení novej vlády môžu byť komplikované a dlhotrvajúce. Výrazné zmeny v základnom smerovaní hospodárskej a finančnej politiky sa však neočakávajú, uviedla v pondelok medzinárodná ratingová agentúra Fitch.

26.09.2017 10:13
debata

Kresťanskodemo­kratická únia (CDU) kancelárky Angely Merkelovej a bavorská Kresťansko-sociálna únia zostávajú najsilnejším parlamentným blokom, avšak so slabším výsledkom, než predpovedali prieskumy.

Doterajší koaličný partner kresťanských demokratov, Sociálnodemokra­tická strana Nemecka (SPD), po hlbokom volebnom prepade oznámil odchod do opozície. Do parlamentu zároveň prichádzajú dve menšie strany, ekonomicky liberálna FDP a protiimigračná pravicová AFD.

Bez SPD sa ako jediná realistická alternatíva pre vytvorenie väčšinovej vlády javí trojčlenná koalícia CDU/CSU, FDP a Zelených, tvrdí ratingová agentúra. Medzi stranami pretrvávajú hlboké rozdiely v pohľade na rôzne politické otázky a koaličné rokovania preto môžu trvať aj niekoľko mesiacov. Nemecko však už má skúsenosť s dlhými rozhovormi o zostavení vlády a možno predpokladať, že ani v tomto prípade nebudú mať negatívny dopad na výkon najväčšej európskej ekonomiky, uzatvára ratingová agentúra.

debata chyba
Viac na túto tému: #Fitch #Nemecko